Hälsoångest

Hej! Jag har extrem hälsoångest och har haft det i några månader nu. Jag tror att varje liten knöl, svullnad eller värk är något livsfarligt, trots att jag innerst inne vet att jag inte är sjuk. Trots det tränger det konstant in tankar i huvudet om att det kanske är något farligt ändå, och så googlar jag symptomen och mår ännu sämre. Jag har kontaktat flera läkare och online-läkare den senaste tiden, och det känns nästa pinsamt när jag läser min läkarjournal, har bokat in typ 10 besök på en månad.
Jag mår verkligen dåligt över detta, då det tar över hela mitt liv och ingen verkar förstå. Känner mig helt ensam när ingen annan tar min oro på allvar. Det är ju svårt att njuta av livet när jag hela tiden är rädd för att bli sjuk. Det känns för tungt och jobbigt för mig att orka fixa själv. Borde jag gå och prata med någon om detta, och isåfall vart? Jag fyller 18 om några dagar så känns typ som jag är för gammal för att gå till bup, och för ung för att gå till en ”riktig” psykolog.
Orolig, 17 år
Svar från jouren

Hej! 

Vad bra att du skriver till oss på Rokstjejjourer.se. Du skriver att du har extrem hälsoångest och ofta tror att det är något livsfarligt. Du skriver att du oroar dig och googlar symptom och att du har bokat in många läkare den senaste tiden och att det därför tar över ditt liv. 

Det låter som att du redan insett att du behöver vidare hjälp med detta och det låter väldigt klokt att du går och pratar med någon och får den hjälp du behöver och i framtiden kunna njuta av livet. Det kan vara så att du hunnit bli för gammal för BUP men skulle det vara så kan de hänvisa vidare. Skulle du hellre söka dig någon annanstans går det bra att höra av dig till din vårdcentral eller med 1177 vart du ska vända dig precis där du bor. 

Stort lycka till och ta hand om dig! 

Rokstjejourer.se
Kategorier:
Kroppen, Övrigt