Tjatsex innan samtyckeslagen + vän med min våldtäktsman

Hej,
Jag var tillsammans med mitt ex 2015-2018 och var med om tjatsex typ varje dag under sista 1.5 åren. Jag vet att tjatsex är våldtäkt men undrar om det enligt lag räknas som våldtäkt då det skedde innan samtyckeslagen?

Sedan har jag en fråga där jag söker andras åsikter kring. Min bästa vän och mitt ex blev mycket bra vänner när jag och exet blev tillsammans. De är fortfarande vänner nu fastän jag berättat att mitt ex våldtog mig. Bör jag behålla min bästa vän som varit min bästis i hela mitt liv eller radera honom? Båda alternativen känns fel på sjukt olika sätt. Har t.ex. aldrig bett honom att sluta vara vän med mitt ex, och när han frågat om jag vill att de ska sluta vara vänner så har jag sagt nej. För vill inte att mitt eget ska förlora sina vänner (bryr mig tyvärr fortfarande även om han är min våldtäktsman). Men borde min bästa vän avslutat deras vänskap ändå? Betyder det att han väljer mitt ex över mig? En våldtäktsman över ett offer?

Jag har även en annan vän som varit med om tjatsex. Hon berättade det nyligen för mig och hennes ex har ingen aning om vad han gjort mot henne (en sjukt clueless människa). Jag och han blev bra vänner under deras förhållande och fortsatte vara det efteråt då deras break up var väldigt lugnt och fint (de är oxå fortfarande vänner) men nu vill jag inte vara vän med han längre när jag fick höra detta. Dock vet jag att han inte menade henne något så illa som han utsatte henne för, hon vet det oxå, men han borde varit mer uppmärksam ellerhur? Hur avbryter man ens en vänskap utan att behöva berätta för honom vad han gjort mot henne (hon vill snacka med honom själv om det, men hon är inte redo än så just nu låtsas jag bara som allt är normalt när han hör av sig)?
Tjej med många tankar, 21 år
Svar från jouren

Hej, 

Vad bra att du skriver till oss med dina funderingar! Du skriver att du var tillsammans med ditt ex och att du då var med om tjatsex varje dag de senaste 1,5 åren ni var tillsammans och du undrar om det räknas som våldtäkt enligt lag då det skedde innan samtyckeslagen trädde i kraft. 

Oavsett vad lagen säger så är det du har varit med om inte okej! Huruvida det du varit utsatt för handlar om en våldtäkt eller ej kan vi inte svara på då vi inte är jurister på rokstjejjourer.se. Jag råder dig att prata vidare med en jurist om detta som kan ge dig svar om vad lagen säger. 

Sedan skriver du också att du funderar på om du ska behålla din bästa vän då han blev mycket bra vän med ditt ex under tiden ni var tillsammans. Han vet också att du varit utsatt för tjatsex och du undrar om du ska avsluta er vänskap. 

Relationer och vänskap är inte så lätt och det val du står inför förstår jag är svårt. Jag tror inte att det finns något rätt eller fel, utan det viktigaste är vad du tycker känns bra. Du får fundera över vad som känns bäst för dig. Om du vill kan du berätta för din kompis det du skrivit om här och se vad han säger. Vad tror du om det? Din kompis kanske inte har tänkt på det från ditt perspektiv och inte heller tänkt att han gjort ett val. Återigen, kom ihåg att det viktigaste är vad du känner är bäst för dig!

Sen funderar du även på hur du ska göra med din väns ex då din vän var utsatt för tjatsex men att du fortfarande är kompis med vännens ex. Du skriver att du inte vill vara vän längre då du fått veta att han utsatt henne för tjatsex, och det låter som att du redan tagit ett beslut. Om du inte vill berätta vad han gjort mot din vän och inte heller vänta tills hon har pratat med honom så kan du till exempel säga att du inte vill att ni ska vara vänner längre för att ni inte passar bra som vänner eller att du inte tycker att ni har roligt tillsammans. 

Jag hoppas att du fått lite hjälp med dina funderingar! Om du vill prata vidare med någon kan du alltid ta kontakt med någon av oss jourer här på rokstjejjourer.se. Ta hand om dig!

//Rokstjejjourer.se

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Övrigt, Sexuellt våld