applikation-Sofie-logga.png

Appen: SOFIE

Roks tjejjourer har även byggt en applikation som finns både för Android och Iphone. Appen heter Sofie. När du laddar ner appen för första gången så får du alla instruktioner som behövs för att du ska använda appen på bästa sätt.

Appen är till för alla tjejer och unga kvinnor som söker stöd.

Vad kan man göra i appen?

Vad kan man göra i appen?

Appen Sofie kan till en början verka vara en ’’citat-app’’. En app som ger roliga och inspirerande citat såsom ’’Du är bra’’. När du väl öppnar upp appen så ser du att appen egentligen är en app som ska kunna ge dig stöd och hjälp. 

Du kan använda appen för att söka stöd hos tjejjourerna. I appen kan du chatta med tjejjourerna. Då har du chatten nära i din telefon om du skulle behöva stöd. Det är samma chatt som finns på hemsidan.

En annan funktion som appen har är att kunna dokumentera saker som hänt i en kalender.

Den ska vara som en dagbok där du kan i text, bild och video berätta om du varit utsatt för våld. Det du sparar i appen finns inte sparat någon annan stans i din telefon.

Har du varit med om våld så är det viktigt att dokumentera, ibland kan det vara jobbigt att skriva ner och ta bilder på vad som hänt. Men det kan hjälpa dig om du någon gång skulle besluta om att anmäla till det du varit utsatt för.

Det du har lagt in i kalendern kan du sen maila till din mail. Du kan välja din egen mail eller så får du hjälp att skapa en mail bara för att använda den till att dokumentera det du varit utsatt för.

Hör gärna av dig till chatten om du har frågor eller funderingar kring appen så hjälper vi dig gärna!

Varför namnet Sofie?

Varför namnet Sofie?

Namnet Sofie kommer från Sofie Sager. Sofie Sager var den första kvinnan som fick en fällande våldtäktsdom i Sverige år 1848.

Det började med att Sofie Sager, 23 år gammal, flyttade till Stockholm för att utbilda sig. Hon hyrde ett rum hos en man. Huset där hon flyttade in visade sig vara en hemlig krog som dessutom fungerade som bordell. Sofie Sager fick även frågan om att börja med prostitution. Sofie lämnade huset och mötte en man när hon stod och grät. Mannen som hette Gustaf Adolf Möller erbjöd sig att hjälpa Sofie Sager. Hon fick flytta in till ett rum hos honom där han några dagar senare försökte våldta henne.

Sofie Sager blev hånad och förlöjligad och kallades sinnessjuk. Trots detta dömdes hennes förövare till våldtäktsförsök för att Sofia Sager dokumenterat sitt övergrepp.

Roks tjejjourer har gett appen namnet Sofie för att hedra henne och hennes arbete som ligger till grund för hur vi pratar om sexuellt våld idag. Vi har också valt att kalla appen för Sofie för att det på många sätt fortfarande är så idag. Kvinnor och tjejer hånas och förnedras och kallas sinnessjuka när de anmäler våldtäkt.