Jourtjej "Therese", 23 år:

"Att vara jourtjej känner jag är väldigt givande. Det är något särskilt med att vara en del av något större och omge sig med personer som har samma värderingar och brinner för samma sak!"

Bli jourtjej

Vill du vara med och finnas där som stöd för unga tjejer? Gå vår utbildning och bli jourtjej!

För att bli jourtjej behöver du:

  • Vara minst 18 år
  • Identifiera dig som tjej eller icke-binär
  • Gå utbildningen som Tjejjouren tillhandahåller under hösten/våren

Det krävs inga förkunskaper, har du ett engagemang för att finnas där för andra tjejer och icke-binära är det mer än tillräckligt. Vi är inte professionella i vår roll som jourtjej, utan vi på Tjejjouren ska vara som en storasyster för de som söker stöd.

Känner du att detta vore något för dig? Håll utkik efter när vår nästa utbildning är via våra social medier, eller skicka en intresseanmälan till tjejjourenharnosand@roks.se så skickar vi ut ett mail när det går att anmäla sig till nästa utbildning.

Att vara jourtjej

I chatten tar du som jourtjej emot stödsökande och lyssnar, stöttar och stärker dem. Samtalsämnen varierar och det är de stödsökande som bestämmer vad de vill prata om. Som stöd har du även ett häfte med vanliga samtalsämnen och förslag på vad du kan fråga eller svara den stödsökande. Chatten är öppen varannan lördag 19.00 - 21.00 och ni är två jourtjejer varje pass. Det finns möjlighet att sitta hemifrån, däremot måste det kännas okej för båda jourtjejer att ni tar det på distans.

Jourtjejer hjälper även till under utåtriktat arbete, till exempel skapar evenemang, informerar om vår verksamhet vid olika tillställningar m.m. Ni är även med vid planeringen av dessa och kan komma med egna förslag på vad vi skulle kunna göra. Du kan även få hjälpa till med andra saker vid behov.

Vår utbildning

Tjejjouren Härnösands utbildning är under en heldag. Under dagen pratar vi bland annat om vår verksamhet, olika normer, vad feminism är, vanliga ämnen vi möter i chatten och hur vi kan bemöta det. I slutet av utbildningen finns möjlighet att skriva på tystnadslöfte och planera in inskolning av chatten.

Som ny jourtjej sitter du tillsammans med en erfaren jourtjej vid två chattillfällen innan du är färdigskolad. Önskas fler tillfällen går det att ordna.

Utbildning till våren planeras, håll utkik i våra sociala medier när det går att anmäla sig!

Vanliga frågor och svar

Hur aktiv måste jag vara som jourtjej?

Vi har inte något minimum på hur många gånger du måste ha chatten under tiden du är jourtjej, vi har däremot max 2 tillfällen i månaden. Utöver detta är det utifrån den tid du har att avsätta

Hur ser utbildningen ut?

Utbildningen får igenom vår verksamhet, normer, feminism, vanliga ämnen som kommer under chattillfällena, hur vi bemöter dessa m.m.

Det finns ingen utbildning ute, kan jag ansöka ändå?

Du är välkommen att skicka in din intresseanmälan till tjejjourenharnosand@roks.se, vi återkommer med datum när det blir aktuellt med nästa utbildning.

Hur ofta har ni utbildning?

Just nu siktar vi på att ha två utbildningar per år, ett under våren och ett under hösten.

 Vad kostar det?

Det kostar inget att vara med i Tjejjouren eller att gå på vår utbildning.

Jag har varit med i en Tjejjour tidigare, måste jag gå utbildningen?

Kontakta oss på vår mail tjejjourenharnosand@roks.se så gör vi en bedömning utifrån tidigare erfarenheter.