Att vara en jourtjej

Tjejjouren-Stockholm-knytnäve-mot-kamera.png

Att vara en jourtjej

Jag är en stolt jourtjej i en tjejjour som tillhör Roks. Jag engagerade mig i tjejjouren efter att jag såg en annons på Facebook om att engagera sig. Jag förstod inte förrän efter introduktionsutbildningen vad det innebar att vara jourtjej. Under utbildningen märkte jag direkt de systerskap som råder mellan dem. Jag kände mig glad, trygg, kärleksfull, förväntansfull och stark direkt.

''Det kändes som att jag kunde hjälpa till att rädda världen tillsammans med dessa coola tjejer''

De pratade om systerskap och vikten av det. Systerskapet kan innebära olika för olika personer men för mig innebär det att vi tjejer och kvinnor håller varandras ryggar för att vi vet vilket patriarkat samhälle vi lever i. I systerskapet känner man sig trygg och stark. Med systerskapet känner jag att de höll min rygg även i mitt ’’vanliga’’ jobb. Jag vågade säga ifrån när någon sa något sexistiskt eller rasistiskt för jag visste att alla jourtjejer håller med mig. ''Systerskapet får mig att känna mig modig och stark, det får mig att känna att jag kan och måste förändra världen för kvinnor, tjejer och barn'' Systerskapet innebär också en trygghet att aldrig (i dessa separatistiska rum) bli utsatt för män och pojkars våld. Jag riskerar att utsättas för män och pojkars våld i alla andra rum i samhället förutom i joursamanhang – det är både sjukt och mäktigt om man tänker efter.

Jag är med i en rörelse som faktiskt förändrar tjejer och kvinnors liv. Jag förändrar faktiskt på riktigt livet för tjejer och kvinnor. När man chattar med tjejer som varit utsatta eller riskerar att utsättas så förstår man att man ibland att man faktiskt räddat ett liv.

''Det tog inte lång tid innan jag förstod vilken cool rörelse jag befinner mig i. Det är en ära att få vara joutjej''

Josefin jourtjej, 26 år