PTSD

PTSD – post traumatiskt stress syndrom

PTSD betyder ungefär ”stressyndrom efter trauma”

PTSD kan uppstå efter en hemsk händelse eller situation. Det kan vara en olycka, att bli utsatt för ett brott, bevittna ett brott, våld, sexuellt våld, mobbning, dödsfall, en sjukhusvistelse, sjukdom, en svår förlossning, missfall, krig eller katastrof.

Den här artikeln är skriven av Tjejjouren Dalia i Borlänge. Om du vill referera till artikeln, kom ihåg att nämna att texten är hämtad från Tjejjouren Dalias hemsida. Tack! <3

Flashbacks

När du har PTSD är det vanligt att du får flashbacks från händelsen. Olika saker kan påminna om det som hände och göra att minnen och känslor kommer tillbaka. Det är vanligt att en mår väldigt dåligt och får ångest av dessa minnen/flashbacks. Det är också vanligt att drömma mardrömmar om det som hände eller obegripliga drömmar som påminner om det som hände.

När du har PTSD är det vanligt att du försöker att undvika saker som påminner om händelsen. T.ex: du kanske inte kan besöka en viss plats, lyssna på ett visst ljud, träffa vissa människor eller läsa om liknande saker för att detta triggar din PTSD. Att försöka undvika många saker kan begränsa ditt liv och vara jobbigt.

Dåligt mående

Det är vanligt att uppleva minnesluckor och att tvivla på sina minnen efter ett trauma och detta kan vara ett symptom på PTSD. När du har PTSD är det också vanligt att du känner dig spänd, orolig och rädd. Det kan vara väldigt jobbigt att vara ångestfylld och på helspänn. Det kan också vara så att du känner dig deprimerad efter traumat, och känner att ingenting spelar någon roll. Du kan känna en tomhet och likgiltighet. Det kan hända att du får självmordstankar när du mår så pass dåligt. Det är viktigt att få stöd och hjälp efter en traumatisk händelse.

När du har varit utsatt för stark stress kan det påverka dig så att du även känner symptom från kroppen. Du kan till exempel få kroppsliga symptom på ångest och högt blodtryck.

När ångesten blir för svår – dissociation

Många kan känna igen sig i att de vid något tillfälle har ”kopplat bort” under en stund. Kopplat bort från verkligheten, känslorna och situationen. Då är det vanligt att känna overklighetskänslor, att en är som i en bubbla eller att känna sig avstängd. Detta kallas dissociation och är en slags överlevnadsmekanism från kroppen när ångesten eller smärtan blir för plågsam.

Här är några olika tecken som kan vara dissociation:
* Overklighetskänslor
* Att inte känna igen sin omgivning
* Att känna sig overklig
* Att känna sig avskärmad och avstängd
* Att uppleva att en ”försvinner” psykiskt
* Att se sig själv eller situationen utifrån, som att det inte händer en själv
* Att känna sig som i en bubbla, bortkopplad

Du behöver inte ha alla symptom samtidigt, det varierar från person till person och från tillfälle till tillfälle.

Komplex PTSD

Komplex PTSD betyder att det är en ännu svårare form av PTSD och detta kan ske när du varit med om upprepade trauman. Till exempel om du varit på flykt från ett krig under lång tid eller utsatts för flera sexuella övergrepp som barn.

Viktigt att få hjälp

Om du mår dåligt efter trauman och tror att du har PTSD är det viktigt att söka hjälp och stöd. Det finns bra vård att få för att lindra din PTSD och du är värd att få den hjälpen. Du kan alltid börja med att kontakta vårdcentralen/ungdomsmottagningen, de ska hjälpa dig att komma till rätt hjälp. Stöttande samtal kan du få via tjej/kvinnojour om du vill.

Källa: 1177 vårdguiden

Kategorier:
Nyheter