Psykisk ohälsa

Mobbning och ensamhet

Mobbning är egentligen inte psykisk ohälsa, utan är något du utsätts för av andra – våld i olika former, faktiskt. Men för den som drabbas av mobbning är det vanligt att må väldigt dåligt av det. Mobbning och annan ensamhet kan vara tungt att hantera. Många tjejer som hör av sig till Roks tjejjourer behöver stöd i just det.

Vad är mobbning?

Mobbning innebär att bli dåligt behandlad av en eller flera personer vid upprepade tillfällen. Många tjejer upplever mobbning i olika former under livet, både i skolan och i andra sammanhang. Det kan handla om elaka kommentarer, taskiga meddelanden, att bli kallad något nedvärderande eller att bli ignorerad och utestängd från gemenskap.

Mobbning kan också vara mer subtil, nästan osynlig. Att ingen pratar med dig, att andra skrattar bakom din rygg, eller att alla utom du blir inbjudna till något. Tjejer som utsätts för mobbning känner sig ofta ensamma och utanför på olika sätt. Men ingen har rätt att behandla dig så.

Det är vanligt att känna känslor av skuld och skam kopplat till det du utsatts för. Men det är inte du som ska skämmas över det du varit med om, utan den som utsatt dig.

Vad beror mobbning på?

Genom att frysa ut någon eller agera taskigt mot andra försöker den som mobbar stärka sin egen position. Oavsett vad för anledningar som ligger bakom att någon beter sig så är det är aldrig okej. Det kan klassas som psykisk eller fysisk misshandel – och är ibland brottsligt. Tjejer utsätts också ofta för sexualiserad mobbning. Det är egentligen sexuellt våld eller sexuella trakasserier. 

Att många som mobbar själva ofta mår dåligt och uttrycker sina känslor genom att såra andra gör inte mobbningen mindre skadlig. Ingen förtjänar att bli utsatt. Du har rätt att känna dig trygg.

Är det mobbning?

Ibland kan det vara svårt att veta om det handlar om mobbning, ett bråk, eller ett skämt som gått för långt. Men om du känner dig ledsen, nedvärderad eller utanför är det viktigt att ta känslorna på allvar. Om någon ofta får dig att må dåligt eller om du själv märker att du är taskig mot någon annan, är det läge att söka stöd.

Stöd från Roks tjejjourer

Om du blir mobbad, känner dig ensam eller osäker på en situation, prata med någon du litar på. Vi på Roks tjejjourer vet att det kan kännas svårt eller omöjligt och därför kan du också vända dig till en tjejjour. Vi finns här för dig. Hos oss kan du prata om vad som hänt dig, hur du mår och vad du tänker, helt anonymt.