Psykisk ohälsa

Självskadebeteende

Många tjejer som hör av sig till Roks tjejjourer berättar om självskadebeteenden. Att självskada handlar ofta om att försöka hantera svåra känslor. Hos Roks tjejjourer finns förståelse för varför du har behovet av att självskada, men också stöd i att hitta andra sätt att må bättre.

Vad innebär självskadebeteende?

Självskadebeteende innebär att du medvetet tillfogar dig själv smärta för att hantera svåra känslor. För många som självskadar, kan smärtan från självskadan tillfälligt dämpa den inre smärtan. Det är vanligt att använda självskada, som att skära sig eller andra metoder, för att hantera känslor som ångest, skam eller tomhet. Självskadan kan kännas som ett sätt att känna kontroll, lugna sig eller straffa sig själv.

Tyvärr leder självskadebeteende ofta till att det dåliga måendet förvärras och att behovet av att skada dig mer blir återkommande. Det kan också skapa nya negativa känslor som skuld, skam och ökad ångest. Trots att självskada kan lindra för stunden, är det en farlig och ohållbar lösning på känslomässigt lidande. Det är viktigt att förstå att det finns stöd och hjälp att få för att hantera svåra känslor på andra sätt.

Varför självskadar du?

Det finns många olika orsaker bakom att utveckla självskadebeteende. För de flesta handlar det om att hantera starka och svåra känslor som känns outhärdliga. Vanliga känslor som leder till självskada är ångest, självhat, skam, oro eller tomhet. För vissa kan självskada vara ett sätt att bearbeta och hantera traumatiska minnen, där smärta på kroppen tillfälligt lindrar den psykiska smärtan.

Självskadebeteende kan fylla olika funktioner, som att döva känslor, skapa en känsla av kontroll eller som ett sätt att straffa sig själv. Oavsett orsaken till självskadan är det viktigt att veta att det finns stöd att få, och att det är möjligt att bryta den självdestruktiva cykeln.

Myter om självskadebeteende

Det finns många myter om självskadebeteende, särskilt när det gäller tjejer som självskadar. En vanlig missuppfattning är att självskada handlar om att få uppmärksamhet, men vi vet att ofta döljer du som självskadar ditt beteende för att undvika att bli dömd av andra. Självskada behöver inte vara ett rop på uppmärksamhet, utan är ofta ett sätt att hantera svåra känslor.

Andra vanliga myter är att självskada alltid är ett självmordsförsök, att det är en trend, eller att alla som självskadar lider av en psykisk sjukdom. Så behöver det inte vara. Självskada kan vara ett resultat av att försöka hantera känslomässigt lidande. Alla som kämpar med självskadebeteende har rätt till hjälp och stöd, oavsett orsaken bakom.

Sexuellt självskadebeteende

Sexuellt självskadebeteende innebär att utsättas för sexuellt, fysiskt och psykiskt våld och är därför en del av mäns och killars sexuella våld mot kvinnor och tjejer. 

Roks tjejjourer

Begreppet ”sexuellt självskadebeteende” är komplext. För det handlar egentligen om situationer där du inte alltid skadar dig själv, utan där andra skadar dig. Men många som hör av sig till Roks tjejjourer och är drabbade av detta, beskriver det som just ett självskadebeteende och därför ser vi ett värde i att använda det begreppet om du själv gör det. 

Med begreppet vill vi belysa att detta inte handlar om sex utan just om sexuellt våld och att det är en del av mäns och killars våld mot kvinnor och tjejer.

Samtidigt kan begreppet kan få det låta som att det är du som blir utsatt som skadar dig själv sexuellt. Men om det är en annan person som skadar dig så utsätts du för sexuellt våld. Att det här kan ske på egna initiativ ska inte blandas ihop med frivillighet eller samtycke. 

Att ha ett sexuellt självskadebeteende innebär att återkommande känna tunga känslor som skam, skuld, ångest, äckel och självhat. Dessa känslor bekräftas och/eller dövas tillfälligt genom upprepade sexuella övergrepp, förnedring och kränkningar. Det är inte ditt fel som våldsutsatt tjej.

Ser det alltid likadant ut?

Sexuellt självskadebeteende är starkt förknippat med situationer som innebär att du som tjej skadas sexuellt av någon utomstående kille eller man. Men det finns flera sätta att skadas sexuellt på och alla förutsätter inte en eller flera förövare även om de flesta gör det. Det finns situationer där ingen fysisk kontakt sker, där självskadebeteendet är fokuserat till nätet eller innebär att du skadar dig på samma plats på kroppen som du tidigare utsatts sexuellt på. 

Det finns alltså inte ett sätt att skadas sexuellt, utan snarare en mycket bred variation i hur de sexuellt skadliga situationerna kan se ut, och det är alltså så att dessa situationer inte alltid, men ofta, innefattar utomstående killar och män som står för den sexuella skadan.

Normaliserat sexuellt våld

Om du har ett sexuellt självskadebeteende kan det ha blivit så att sexuellt våld kan ha normaliserats för dig. Men det du utsätts för inte är okej. 

Majoriteten av tjejer och kvinnor med sexuella självskadebeteende utvecklar dessa som en följd av att ha utsatts för sexuellt, fysiskt och psykiskt våld. Det går därför att betrakta sexuellt självskadebeteende som en av flera direkta eller indirekta konsekvenser av mäns och killars makt och våldsutövning mot tjejer.

Det sexuella självskadebeteendet omfattar en bredd av olika skadliga sexuella situationer där det i majoriteten av fallen, är utomstående män och killar som står för den sexuella, fysiska och psykiska skadan. Många av de tjejer som drabbas beskriver hur de utsätts för olika former av våld och övergrepp i olika grader och  de får inte sällan också utstå hot och utpressning

För oss på Roks tjejjourer är det viktigt att synliggöra det sexuella våldet och vem det är som utövar det. Det är inte du som har det sexuella självskadebeteendet som skadar dig, utan du skadas.

Kvinnotryck

Sluta prata om självskadebeteende - fokusera på männen istället

Som tonåring levde Gabriella Kärnekull Wolfe i en mörk verklighet där övergrepp och förnedring var en del av vardagen. Men att definiera det som hände som övergrepp tog lång tid och krävde flera år av terapi. Istället tyckte hon att det var hennes eget fel eftersom hon sålde sex till män. En inställning som även bekräftades av vuxenvärlden som fokuserade på hennes så kallade »sexuella självskadebeteende« istället för att förhindra männen som köper sex av barn. Idag är hon expert och har vigt sitt liv åt att upplysa och opinionsbilda om kommersiell sexuell exploatering samt grundat organisationen Inte Din Hora.