Om våld

Killars våld mot tjejer: Statistik och fakta

Tjejer och unga kvinnor utsätts systematiskt för våld av män och killar, både i Sverige och globalt. Det är viktigt att förstå omfattningen av detta våld och att bryta tabun kring ämnet. Här presenterar vi statistik och fakta som belyser problemet – både nationellt och internationellt – och visar att du inte är ensam.

Du är inte ensam

Tjejer och unga kvinnor blir utsatta för ett systematiskt våld av män och killar. Roks har tillsammans med Örebros universitet och Statistiska centralbyrån gjort en omfångsstudie som heter Kvinnors trygghet - ett jämställt land fyllt av våld

Det är viktigt att du kommer ihåg att du inte är ensam och vi finns här ifall du vill prata.

  • 42% av alla kvinnor har varit utsatta för våld av en man innan sin 15-årsdag.
     
  • 34% av alla kvinnor har varit utsatta för sexuellt våld av en man innan sin 15-årsdag.
     
  • Av kvinnor i åldrarna 18-24 år och 25-34 år rapporterar 81% respektive 85% att de någon gång blivit sexuellt trakasserade.
     
  • Mer än var femte kvinna (21 procent) som har eller har haft någon pojkvän har varit med om att han tagit på henne sexuellt mot hennes vilja.
     
  • Av kvinnor 18 till 24 år som har/har haft en pojkvänsrelation har 53 procent svarat att de har utsatts för sexuellt våld i en sådan relation.
     
  • Av de kvinnor som har eller har haft en pojkvänsrelation rapporterar 62 procent i åldrarna 18–24 år att en pojkvän varit kontrollerande/nedvärderande. 
     

Om våld

Global statistik om våld mot tjejer

Våldets konsekvenser

Världshälsoorganisationen (WHO) rapporterar att våld mot kvinnor är en av de mest utbredda mänskliga rättighetskränkningarna i världen:

  • 1 av 3 kvinnor globalt (cirka 35%) har någon gång i sitt liv upplevt fysiskt eller sexuellt våld.
  • I vissa länder rapporteras att upp till 70% av kvinnorna har utsatts för våld av en närstående man.
  • Sexuella trakasserier är särskilt utbredda online, där 73% av kvinnor och tjejer rapporterar att de blivit utsatta för hot eller kränkningar på sociala medier (Amnesty International, 2020).

Våld mot tjejer och kvinnor påverkar inte bara de fysiska och psykiska hälsan utan bidrar också till en otrygg miljö där våld och kontroll blir normaliserade. Det är därför viktigt att prata om våldet, söka hjälp och våga bryta tystnaden.

Du är inte ensam

Om du har blivit utsatt för våld eller trakasserier, kom ihåg att det inte är ditt fel. Du är inte ensam, och vi finns här för att lyssna och stödja dig.

Mer att läsa
För mer statistik och djupgående information, beställ rapporten Kvinnors trygghet – ett jämställt land fyllt av våld från Roks.