Vad är våld?

Tidiga tecken på våld

Mäns och killars våld mot tjejer och kvinnor börjar ofta med subtila tecken. Det kan handla om en gradvis förändring i din pojkväns beteende eller kommentarer som får dig att känna dig osäker. Att känna igen dessa tidiga tecken kan hjälpa dig att förstå vad han gör mot dig och att det inte är okej.

Varningssignaler

Var uppmärksam på dessa varningssignaler:

  • Har din pojkvän förändrats?
    Om han har blivit mer kontrollerande, lättirriterad eller missnöjd jämfört med när ni först träffades, kan det vara ett tidigt varningstecken.
     
  • Svartsjuka och kontroll
    Överdriven svartsjuka är ofta en signal om kontrollbehov. Om han hindrar dig från att umgås med vänner eller tvingar dig att berätta vad du gör eller var du har varit är det ett tecken att ta på allvar. Kanske blir han irriterad och arg på dig om du pratat med någon som han inte tycker att du ska prata med? 
     
  • Kommentarer om kvinnosyn
    Hur han pratar om tjejer och kvinnor i allmänhet kan avslöja mycket. Om han nedvärderar tjejer, kritiserar tjejers utseende eller beteende, kan det vara ett tydligt tecken på att han inte respekterar tjejer. Kanske vill han kontrollera vad du har på dig eller hur du ska bete dig. 
     
  • Övervakning och intrång
    Har han begärt att få läsa dina sms, mejl eller kontrollerat dina sociala medier utan ditt samtycke? Det är tydliga tecken på ett kontrollerande beteende.
     
  • Raserianfall, ilska och hot
    Om han slår sönder saker i hemmet, skadar husdjur eller använder hot för att skrämma dig, är det också våld. 
     
  • Fysiska markeringar
    Även om det inte börjar med direkta slag kan hårdhänta grepp eller markerade rörelser vara ett sätt att utöva makt och skrämma dig.

När din pojkvän är våldsam 

Om du är i en relation där din pojkvän utsätter dig för våld är det viktigt att veta att det finns hjälp att få. Här är några steg du kan ta:

  • Berätta för någon du litar på
    Prata med en vän, släkting eller kollega om vad du upplever. Att dela din berättelse är ett viktigt första steg. Det kan vara svårt att berätta, men det är viktigt att veta att du inte ska behöva vara ensam i det du blir utsatt för. Om du inte har någon du litar på, eller inte vill prata med någon i din närhet finns Roks tjejjourer för dig. Vi lyssnar gärna och kommer inte döma dig eller tvinga dig till något. Hos oss är det du som bestämmer. Här kan du hitta tjejjourer och deras öppettider. 
     
  • Dokumentera våldet
    Anteckna vad som hänt, ta bilder på skador och se till att det finns dokumentation vid läkarbesök. Det kan vara viktigt om du väljer att anmäla honom. Det kan kännas jobbigt att dokumentera skador, då kan du istället berätta för någon om vad han gjort mot dig. Kanske kan din vän spara anteckningarna åt dig? Det kan en tjejjour också göra, om du vill. 
     
  • Kontakta en tjejjour
    Hos oss får du stöd, råd och hjälp utan att bli ifrågasatt. Det kan vara läskigt att berätta om vad han utsätter dig för. För oss är det viktigt att du får möjlighet att berätta i din takt. Vi är alltid på din sida och hos oss är du i fokus. Du äger din berättelse och vad som ska hända med den. Det kan vara skönt att veta att vi har mycket kunskap om våld och hur det kan ta sig uttryck. Vi har heller ingen anmälningsplikt. 
     
  • Polisanmäl våldet
    Mäns och killars våld mot tjejer är ett brott. Det är viktigt att veta att du alltid har rätt att polisanmäla, men det är du som bestämmer om det är något du vill göra eller inte. Om du vill ha information om hur en polisanmälan går till eller om du vill ha någon med dig när du gör en polisanmälan kan tjejjourerna vara ett stöd för dig. Det kan vara skönt att ha stöd i en sådan process. Vissa tjejjourer har också juridisk rådgivning om du behöver det. 

Kom ihåg

Du har rätt till ett liv utan våld. Det finns stöd för dig att få. Kontakta någon av Roks tjejjourer – vi finns här för dig!