Bör jag kolla upp om jag är steril?

Jag är en tjej på 18 år som är ganska sexuellt aktiv. Jag har legat med några stycken och nästan alla kommer i mig men jag lyckas aldrig bli gravid. Jag planerar inte på att bli gravid heller just nu men när jag kolla upp om det är något fel eller är jag fortfarande ung och utvecklas? Tycker bara det är väldigt konstigt att jag aldrig har blivit gravid om man tänker på dom som har kommit i mig.
Solen 18 år
Svar från jouren

Hej,

Stort tack för din fråga och för att du vill dela med dig av din fundering.

Att du har haft oskyddat sex många gånger utan att ha blivit gravid behöver inte alls betyda att något är "fel", precis som du själv är inne på. För att lyckas bli gravid måste man tajma in sexet kring ägglossningen, som man bara har ungefär en gång per månad. Även om man tajmar ägglossningen så kan det krävas många försök innan man blir gravid. Det är vanligt att det krävs många försök innan man lyckas få till en graviditet. De som lider av ofrivillig barnlöshet brukar exempelvis bli rekommenderad att ha försökt få till en graviditet under minst ett år innan man söker hjälp. Du kan läsa mer på 1177 och länken nedan.

www.1177.se/barn--gravid/barnloshet/ofrivillig-barnloshet/

Om du är mycket orolig för detta kan du alltid ta kontakt med din lokala ungdomsmottagning. På en ungdomsmottagning finns det ofta barnmorskor och gynekologer som är kunniga inom ämnet.

Kom ihåg att om du inte vill bli gravid så kan det vara klokt att skydda dig mot detta genom ett preventivmedel. Det kan också vara bra att skydda dig mot könssjukdomar genom att använda kondom.

Vi finns här för dig om du vill prata mer med oss om detta. Du kan chatta, mejla eller ringa oss. 

Var rädd om dig!

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Kroppen