Mens tre veckor

Hej,
Jag har nu haft mens i tre veckor sträck, jag är orolig att något är fel. Efter en vecka med mens kändes det som att den skulle avta då den minskade, men sen helt plötsligt ökade flödet. Kan det vara så att den har tagit två olika perioder i rad? Jag är 17 år och har haft min mens i snart ett år. Jag har dock alltid haft långa perioder med mens på ca 10/12 dagar och den är fortfarande oregelbunden. Det brukar också dröja lite mer än en månad mellan mensen, någon månad har den också hoppat över. Jag är också lite stressad över alla läxor i skolan, kan det vara därför?
Orolig tjej, 17
Svar från jouren

Hej, vad fint att du hör av dig till oss!

Du skriver att du fick din första mens för ca 1 år sedan och att du alltid haft längre perioder med mens men att den nuvarande är extra lång och att du känner en oro över detta. 

Mens är något som är väldigt individuellt för varje person och jag förstår att det kan kännas väldigt jobbigt när mensen förändras oväntat.

Under de första två åren när en individ har mens är det väldigt vanligt att den är oregelbunden och förändras gång till gång. En skulle kunna säga att kroppen inte vant sig med hormonerna och därför kan mensen skilja sig från gång till gång. Den kan även ibland vara extra långa eller helt utebliven under flera månader, både och är väldigt vanligt. Det finns många saker som påverkar våra kroppar och vår mens. Som du säger så är stress absolut något som kan påverka vår menscykel och det kan vara därför du upplever en annorlunda mens. Eftersom att vi inte är läkare eller sjuksköterskor så svårt för oss att säga vad det är som påverkar just din menscykel. Det finns många anledningar till varför mensen kan förändras. Det kan berö på till exempel förändring i matvanor, måendet (både psykiskt och fysiskt), graviditet, förändrade rutiner och mycket mer! Det skulle kunna vara stress, något annat eller inget alls som påverkar din kropp just, detta behöver inte vara något farligt och innebär inte heller att det är något fel med din kropp.

Du kan kontakta din vårdcentral eller ungdomsmottagning för att få hjälp om du känner dig orolig eller upplever att din oregelbundna eller långvariga mens påverkar ditt liv på ett sätt som du skulle vilja få hjälp med.

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Kroppen