tampong utan mens?

Jag vet aldrig säkert när jag får mens så om jag har känt symtom som ont i brösten eller mensvärk eller det har gått ganska länge från senaste mensen så kan jag använda binda eller oftast tampong under dagen ifall jag ska till skolan och speciellt om jag ska göra något ännu värre för mens som typ resa länge eller vara utomhus hela dagen. Oftast händer det att jag har tamponger i onödan, de är helt tomma, men efter några dagar funkar min strategi för jag får oftast mensen under skoldagen och då är det skönt att jag har haft tampongen redan i. Det här är ju inte så bra för miljön eller ekonomin eftersom jag slösar tamponger, men jag undrar också om det är farligt för hälsan på något sätt? Och hur gör andra om mensen inte är helt regelbunden? Om jag t.ex. skulle få den på pendeln till skolan, som tar 1h, skulle jag ju blöda igenom innan jag kan gå på toa eller iaf få väldigt mkt ångest för det. Är 17 o har haft mens sen jag var 12 men har fortfarande inte fattat det här.
rörig tjej
Svar från jouren

Hej!

Tack för din fråga. Jag förstår att det inte är helt lätt när mensen är oregelbunden och att det kan vara svårt att planera. Du skriver att du ofta använder tampong "ifall att", och att det dels kostar pengar, och du undrar också om det kan vara skadligt för kroppen på något sätt?

Jag kan inte svara på ifall det är skadligt för underlivet eller liknande, däremot kan jag rekommendera dig att fråga en barnmorska på ungdomsmottagningen eller liknande. De kan även svara online på t.ex umo.se.

Det jag vet är att tamponger kan torka ut miljön lite i slidan om man använder tampong när man inte har mens, eftersom tamponger suger upp fukt väldigt bra. Tror du att det skulle fungera att använda trosskydd istället för tampong, de dagar du inte har mens?

Hoppas att du får svar på din fråga!

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Kroppen