Tjej gör ett hjärta

Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige

Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige (Roks) har skapat Rokstjejjourer.se och en applikation. Läs mer om Roks historia och tjejjoursrörelsen här.
Josefin jourtjej, 26 år
''Jag är med i en rörelse som faktiskt förändrar tjejer och kvinnors liv. Jag förändrar faktiskt på riktigt livet för tjejer och kvinnor''

Om Roks

Om Roks

Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) vill att män och pojkars våld, mot kvinnor, tjejer och barn, ska upphöra. Roks har medlemmar som är kvinno- och tjejjourer. Alla kvinno- och tjejjourer inom Roks är ideella föreningar och bestämmer över sin egen verksamhet. Roks uppgift är att ordna träffar och utbildningar för tjejjourer och kvinnojourer och stöttar dem i sitt dagliga arbete. Roks uppgift är också att framföra hela rörelsens åsikter och krav till beslutsfattare såsom Riksdag och Regering. Alla medlemmar inom Roks vill att män och pojkar slutar få tjejer och kvinnor att känna sig otrygga. Därför jobbar alla för att få slut på våldet.

Kvinnojourerna stöttar ofta äldre kvinnor och deras barn medans tjejjourerna ofta stöttar tjejer och unga kvinnor. Det är inte fel om man hör av sig till fel eller vill ha stöd av en tjejjour fast man är en äldre kvinna. Inom kvinnojourerna och tjejjourerna stöttar man alla kvinnor och tjejer som söker stöd oavsett vilken av jourerna du kontaktar.

Roks har även en egen tidning som heter Kvinnotryck. Den ges ut fyra gånger per år består av peppig feminism och aktivism. Vill du starta en prenumeration på kvinnotryck? Läs mer här

"Tillsammans i systerskap för en värld fri från mäns våld och förtryck" – Roks vision

Roks historia

Roks-material-krossa-patriarkatet.png

Roks historia

Roks har funnits i över 36 år. Det började i slutet av 1970-talet där det gjordes en sexualbrottsutredning som inte bara föreslog sänkta straff för våldtäkt utan också att kvinnors klädsel och uppträdande före övergreppet skulle vägas in vid rättegången. Många kvinnor blev väldigt arga och pratade med varandra om deras ilska. Kvinnorna satt i sina kök tillsammans och pratade med varandra om vad de varit utsatta för. De märkte att många kvinnor varit med om samma sak och behövde inte längre skämmas för de våld de varit utsatta för. Kvinnorna som pratade med varandra började tänka att det kanske finns fler kvinnor som varit med om samma sak. Då startade kvinnojourer i Göteborg och Stockholm, snabbt därefter startade fler och fler kvinnojourer runt om i Sverige. År 1983 satt man ihop en arbetsgrupp för att utreda om det fanns ett behov av en organisation som samordnade alla kvinnojourer. Det gjorde att Roks skapades år 1984.

Tjejjoursrörelsens historia

Tjejjoursrörelsens historia

Den första tjejjouren startade 1996 i Stockholm. Efter att första tjejjouren startade började fler och fler starta tjejjourer. Tjejjourerna startade för att fler och fler tjejer ville organisera sig mot män och pojkars våld mot unga kvinnor och tjejer.

Tjejjoursrörelsen har vuxit ur kvinnojoursrörelsen. Tjejjourerna och kvinnojourerna delar Roks. Den enda skillnaden är att tjejjourerna har en yngre målgrupp.

År 2000 lägger även Roks in ’’tjejjouren’’ i sitt namn och heter därför idag Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige.

Om Roks tjejjourer

Tjej gör ett hjärta

Om Roks tjejjourer

Inom Roks finns det cirka 35 tjejjourer och tillsammans, år 2020, har Rokstjejjourer.se skapats.

Tjejjourerna inom Roks är specialister på att bemöta dig som är ung kvinna eller tjej. Vissa jourer, exempelvis Stockholms tjejjour, har stöttat och hjälpt tjejer i över 25 år. Det innebär att vi har lång erfarenhet av att hjälpa och stötta unga kvinnor och tjejer.

Tjejjourerna inom Roks jobbar dagligen med att ge dig de stöd och hjälp du behöver. Allt stöd är på dina egna villkor och du bestämmer själv hur mycket eller lite stöd och hjälp du behöver. Tjejjourerna finns där för dig oavsett vad det är. Tjejjourerna finns att nå på telefon, mail och chatt. Vissa tjejjourer går även att besöka. Allt stöd du får av en tjejjour inom Roks är gratis och det finns ingen åldersgräns på hur gammal du måste vara eller hur ung du måste vara för att söka stöd. På en tjejjour kan du berätta saker som ingen annan får veta. Tjejjourerna har ett tystnadslöfte som innebär att de inte kommer berätta för någon om vad du berättat.

Tjejjourerna anordnar även fysiska träffar. Vissa jourer anordnar sommarläger, tjejgrupper, bokcirklar eller karaokekvällar bara med tjejer. Ibland möter du även tjejjourer i din skola eller kan du läsa deras debattartiklar i tidningen.

Vill du kontakta en tjejjour inom Roks? Gör det här

Vill du kanske starta eller engagera dig i en tjejjour? Läs mer här

Josefin jourtjej, 26 år
''Det tog inte lång tid innan jag förstod vilken cool rörelse jag befinner mig i. Det är en ära att få vara jourtjej''

Frågelådan - Feminism & Systerskap

Frågelådan innehåller frågor som du eller någon annan ställt till Rokstjejjourer.se. Du kan också läsa svaren du eller någon annan fått.
Här nedan kan du läsa de frågor som rör feminism och systerskap. Vill du läsa fler frågor och svar eller kanske ställa en egen fråga? Klicka på frågelådan.
Jag blir riktig riktigt irriterade att vårat samhälle är så JÄVLA dåligt. Vi kvinnor har ju ändå på ett sätt en underbart egenskap att få barn. Men att killar inte har en ända...
Feminism & Systerskap
Hej!
Jag vill veta vad feminism är och vad det står för. Vad innebär det att vara feminist? Finns det regler?
Feminism & Systerskap
Hej,

Killarna i min klass kränker ofta oss tjejer, skickar bilder på rövar från modeller i vår klassgrupp, säger att vi är dryga när vi prata om orättvisor som...
Sexuellt våld, Feminism & Systerskap