Fysiskt våld

När vi pratar om våld och misshandel dras ofta tankarna till fysiskt våld. Det finns dock många olika former av våld och man kan vara våldsutsatt utan att förövaren har rört en fysiskt. Fysiskt våld är allt det våld som riktas mot kroppen och det behöver inte handla om att bli slagen. Det räknas som våld även om du inte får blåmärken.

 

Här är några exempel på fysiskt våld:

  • slag
  • sparkar
  • att bli knuffad
  • att någon gör så att du ramlar
  • att få saker kastade på sig
  • att bli fasthållen, bli tagen hårt i armen
  • att bli dragen i håret
  • strypgrepp
  • att någon gör saker som gör ont på din kropp
     

Hur vanligt är fysiskt våld?

14% av vuxna kvinnor i Sverige uppger att de antingen blivit utsatta för fysiskt våld eller blivit hotade att utsättas för fysiskt våld någon gång i en kärleksrelation. En norsk studie från 2014 visade att ungefär 9% av norska kvinnor någon gång utsatts för allvarligt fysiskt våld i en kärleksrelation. Man kan tänka sig att det kan vara liknande siffror i Sverige. Dessa siffror har vi tagit från Uppsala universitet, läs mer av deras texter här.  https://www.uu.se/centrum/nck/kunskapsbank-om-vald/fakta-och-forskning-om-vald/vald-i-nara-relationer 

 

Är det farligt att utsättas för fysiskt våld?

Det kan vara både farligt och allvarligt att utsättas för våld mot kroppen. Dels kan våldet orsaka skador, och dels kan våldet eskalera och bli värre med tiden. Att förövaren är fysiskt våldsam mot dig är en allvarlig varningssignal som behöver tas på allvar. Det är vanligt att gränser förskjuts och att våldet blir värre med tiden. Därför kan man inte tänka att det “bara” var en knuff - det kan bli ännu grövre våld nästa gång. Alla former av våld är allvarliga, och ibland kan det finnas stora risker för den som utsätts. Den yttersta konsekvensen av mäns våld mot kvinnor är att kvinnor och tjejer dödas. Var tredje vecka dör en kvinna i Sverige till följd av mäns våld.

 

Vilken hjälp kan jag få?

  • Du som är 18 år eller äldre och bor i Borlänge kan få stöd via vår kvinnojour. Läs mer om kvinnojouren och det stöd som erbjuds här.
  • Du kan chatta anonymt med en tjejjour eller kvinnojour. Du kan även ringa kvinnofridslinjen dygnet runt på 020 50 50 50.
  • Socialtjänsten har ofta ett särskilt team som arbetar med våld i nära relationer. Socialtjänsten kan ge dig skydd och annan hjälp om du behöver.

 

Du kan behöva skydd

Ibland finns en stor risk för att utsättas för allvarligt våld. Det kan bedömas att hotbilden är stor. Då kan du behöva skydd, till exempel genom skyddat boende. En sådan hot- och riskbedömning kan göras till exempel via socialtjänsten och en del kvinnojourer.

 

Vanligt att bli normaliserad och att underskatta allvarligheten

Vår erfarenhet är att det är vanligt att den som är våldsutsatt blir normaliserad i våldet och inte anser att våldet är så farligt, då våldet har blivit vardag. Det är vanligt att till exempel tänka att “jag har i alla fall inte blivit slagen”. Med tiden kan våldet ibland bli allt grövre. Då kan man istället tänka att “jag har i alla fall aldrig behövt åka till sjukhuset”. Ens tröskel blir helt enkelt högre och gränser förskjuts. Allt våld är allvarligt och du kan vara väldigt utsatt trots att du aldrig blivit slagen. Du får jättegärna höra av dig till oss i chatten för rådgivning och stöd. Du är helt anonym.

 

“Jag blir utsatt för fysiskt våld, men inte av en partner. Det är mina föräldrar som slår mig”

Oavsett vem som utsätter dig behöver du få stöd och hjälp. Ingen får skada dig och det spelar ingen roll vem förövaren är. Du kan söka hjälp genom att berätta för en vuxen person hur du har det hemma. Du kan till exempel prata med en vuxen i skolan, en kompis förälder eller vända dig till ungdomsmottagningen. Ibland har man redan kontakt med till exempel BUP, och då kan man även berätta för dem hur man har det hemma. Ett första steg kan vara att våga prata med någon anonymt i en chatt, till exempel med en tjejjour, föreningen Maskrosbarn eller BRIS. Kom ihåg att du inte är ensam, det är tyvärr vanligare än man tror att bli utsatt för olika former av våld. <3


Socialtjänsten kan hjälpa dig om du har det dåligt hemma. Här finns information om socialtjänsten och vad de kan hjälpa till med https://kollpasoc.se/

Kategorier:
Omvärldsbevakning