Gravid

Att vara gravid innebär att du väntar barn. En graviditet varar ofta i 40 veckor, men det varierar. Det är väldigt olika från person till person hur graviditeten känns och hur den påverkar dig och din kropp. Ibland mår du väldigt illa, ibland inte särskilt illa alls. Ibland kan du få ont i kroppen, medan andra kan röra sig fritt hela graviditeten utan smärtor. Det är alltså väldigt olika från graviditet till graviditet! Samma person kan ha helt olika graviditeter, alltså att den ena gången var graviditeten på ett sätt, och sedan är nästa graviditet helt annorlunda.

Om du är gravid och bestämt dig för att fullfölja graviditeten är det bra att skriva in sig på Mödravårdcentralen, MVC. All mödravård är gratis. Du kommer i kontakt med MVC genom att ringa din vårdcentral. MVC kommer att följa dig under din graviditet.

Skydda sig mot graviditet

Om du inte vill bli gravid är det viktigt att du och personen du har sex med skyddar er mot graviditet, ifall det finns risk för graviditet förstås. Till exempel finns ingen risk att du blir gravid när du har sex på andra sätt än ”penis i slidan”-sex. Det är alltid bra att skydda sig mot könssjukdomar även om det inte finns en risk för graviditet.

Om du vill skydda dig mot graviditet, kallas det att du använder preventivmedel. Preventiv betyder typ ”förhindra”. Du kan vända dig till ungdomsmottagningen för rådgivning och hjälp med preventivmedel som passar just dig. Kondomer finns att köpa i de flesta affärer.

Hur vet jag att jag är gravid?

Det säkraste sättet att veta att du är gravid är genom att göra ett graviditetstest. Det finns att köpa på de flesta affärer och du kan testa dig gratis på en ungdomsmottagning.

Vanliga tecken på att du är gravid kan vara att:
Din mens är sen
Du får ont i brösten
Du mår illa
Du kan bli känslig mot en viss lukt eller smak
Trötthet

Att få veta att du är gravid

Det kan vara väldigt blandade känslor att inse att du är gravid. Kanske har det varit efterlängtat. Kanske kommer det som en chock. Kanske känns det som en katastrof. Oavsett vad du känner har du rätt till dina känslor. Det kan vara bra att få prata med någon och få stöd i att sortera dina tankar. Kom ihåg att bara du kan bestämma hur du vill göra med din graviditet.

Abort

Abort innebär att du avbryter graviditeten. I Sverige har vi fri abort fram till gravid-vecka 18. Då behöver du aldrig berätta varför du vill göra aborten. Det är alltid personen som är gravid som bestämmer om hen vill göra abort eller inte. Efter vecka 18 kan du få ett speciellt tillstånd från Socialstyrelsen att göra abort om det finns särskilda skäl. Sådana skäl kan vara t.ex att fostret är svårt skadat eller sjukt. Du kan läsa mer om abort här på vår hemsida.

Vad händer i kroppen när jag är gravid?

När du är gravid händer flera saker med din kropp och det är naturligt. Det kan ibland kännas väldigt jobbigt när kroppen förändras men alla känner olika. Du har rätt att känna dina känslor. Till exempel kommer du att gå upp i vikt under graviditeten. Det är olika från graviditet till graviditet hur mycket du går upp i vikt. Under graviditeten kommer också din mage att växa, för att barnet ska få plats. Det är väldigt olika hur stor eller liten mage du får, det beror till exempel på hur din livmoder ligger och hur stort barnet är. Barnmorskan på Mödravården har koll på din mage, vikt och dina värden i kroppen så att allt ser bra ut.

Ingen har rätt att lägga taskiga kommentarer om din kropp, oavsett om du är gravid eller inte. Ibland kan det kännas som att ”folk” tycker att gravida kroppar är okej att kommentera eller röra vid, men det är din kropp och du har all rätt att sätta gränser mot andra!

Besvär som gravid

Det är vanligt att få problem med illamående, speciellt under första tiden av graviditeten. Du kan må illa och kräkas. Det är också vanligt att bli förstoppad eller få sura uppstötningar och halsbränna när du är gravid. Många blir väldigt trötta och lättare andfådda. Därför kan du behöva ta det mer lugnt än vanligt och vila mer när du är gravid. Du kan också få ont i kroppen för att lederna blir mer rörliga under graviditeten och magen blir tyngre för ryggen. Du kan bli lättare ledsen än vanligt, vilket beror på mer hormoner i kroppen, och det kan tyvärr bli så att du börjar må dåligt psykiskt när du är gravid. Då är det viktigt att prata med din barnmorska på mödravården och att du kan få stöd och hjälp för att avlasta dig. Du kan läsa mer om vanliga besvär under graviditeten på 1177.se.

Deprimerad när du är gravid

Tyvärr drabbas många av depression i samband med graviditeten eller förlossningen. Alla mår dåligt ibland och det är tyvärr en del av livet. När du har en depression är det dock mer än en vanlig nedstämdhet. Vanliga symptom på depression kan vara:

·       Mindre intresse för det man egentligen gillar/är intresserad av. ”Jag orkar inte bry mig/ingenting spelar någon roll längre.”

·       Trötthet, orkeslöshet

·       Ändrad aptit, mer eller mindre

·       Ändrad sömn, mer eller mindre

·       Nedstämdhet, må dåligt

·       Ångest, skuldkänslor, känna sig dålig och värdelös

·       Tankar på döden

·       Tomhet

·       Svårt att koncentrera sig

·       Känna att allt är hopplöst

Du behöver inte ha alla symptom för att vara deprimerad. Det kan ibland vara så att ju fler symptom du har, desto svårare är din depression, men det är olika. När du har en depression känner du såhär under en längre tid, mer än två veckor. Om du mår dåligt är det bra och viktigt att söka hjälp och stöd.

När du blivit deprimerad i samband med att du fått barn kan du också ibland känna:
* Att du inte orkar ta hand om barnet
* Du kan känna dig osäker på om du älskar barnet
* Du kan få tankar om att skada dig själv och/eller ditt barn

Det är viktigt att få hjälp för sitt mående så fort som möjligt. Du är inte ensam. <3

Det är viktigt att berätta för din barnmorska ifall du tidigare haft psykisk ohälsa, så att hen kan stötta dig och vara extra uppmärksam på ditt mående under graviditeten. Ibland kan du behöva använda läkemedel under graviditeten, det är ett beslut som du tar tillsammans med din läkare ifall det behövs.

Ätstörning och gravid

Det är viktigt att berätta för din barnmorska om du tidigare har haft en ätstörning, så att du kan få extra mycket stöd under graviditeten för att förhindra återfall. Under en graviditet går du upp i vikt och det kan kännas jobbigt när kroppen förändras snabbt. Det kan vara bra för dig att inte se din vikt när du väger dig hos barnmorskan. Att må illa och kräkas under graviditeten kan vara jobbigt och påminna dig om din tidigare ätstörning, ifall du kräktes när du var sjuk. Det kan vara bra att prata med någon om känslorna som kommer.

Efter din förlossning är det extra viktigt att du har stöd från omgivningen och vården för att inte få ett återfall i ätstörningen när du går ner i vikt efter graviditeten. Om du tidigare genomgått en behandling för en ätstörning kan du höra av dig till mottagningen igen för att få stöttning.

Våld mot gravid

Många tjejer som är eller har varit utsatta för våld vittnar om att våldet blivit värre när de blivit gravida. En teori kan vara att det här beror på att mannen som misshandlar får en ännu större kontroll över kvinnan då hon väntar barn tillsammans med honom, och att hon blir i en ännu större beroendeställning till honom. Att din förövare utsätter dig för våld när du är gravid är mycket allvarligt. Du och ditt barn förtjänar en trygg och lugn miljö som ni kan utvecklas tillsammans i. Om du blir utsatt för våld mot magen är det viktigt att du kontaktar sjukvården så att de kan kolla att allt är okej med dig och din bebis. Du kan alltid kontakta en kvinno eller tjejjour för att få stöd och hjälp. <3

Ung och gravid

Även om du är under 18 år är det du som är gravid som bestämmer ifall du vill fullfölja graviditeten eller inte. Ingen kan tvinga dig att varken fullfölja en graviditet eller att göra abort. Du bestämmer. Det kan vara bra att få stöd av en kurator på ungdomsmottagningen och att få prata om dina tankar utan att känna dig pressad av någon. En fördel med att vara ung och gravid kan vara att du ibland har en lättare graviditet med mindre besvär när du är yngre.

När du är yngre än 18 år räknas du som omyndig, och då har du själv en eller flera vårdnadshavare som har ansvar för dig. Du blir ändå vårdnadshavare till ditt barn, det kallas att du blir en omyndig vårdnadshavare. Du har ansvar för ditt barn men du får inte skriva på några papper om pengar eller liknande förrän du fyller 18 år. Om du har en partner som är över 18 år kan hen göra det istället. Barnbidraget betalas ut till dig som föder barnet även om du är under 18 år.

Missfall

Ett missfall betyder att graviditeten avslutas av sig själv och det händer oftast tidigt i graviditeten. Då stöts fostret ut ur livmodern av sig självt genom en blödning. Det är vanligt att få missfall och det betyder oftast inte att något är fel med ens kropp. Det går ofta bra att bli gravid igen ganska snart efter missfall, men det kan vara väldigt jobbigt när en graviditet avbryts. Du kan behöva prata med någon och få stöd i ditt mående efter ett missfall.

Förlossningsrädsla

Det är vanligt att känna sig osäker och nervös inför sin förlossning, särskilt om det är första gången du ska få barn. Det är en helt ny situation och det är naturligt att känna sig osäker. Om du känner dig väldigt rädd inför förlossningen kan det vara bra att prata med din barnmorska på mödravården om det. Ibland kan du behöva mycket stöd inför förlossningen för att kunna känna dig trygg. I vissa landsting finns specialiserade mottagningar som jobbar med förlossningsrädsla där du och en eventuell partner kan få gå i samtal.

Källor: 1177 Vårdguiden och tidigare tjejjouren.se

Kategorier:
Omvärldsbevakning