Om blickar kunde döda… Har en blick fått dig att backa? Har du någonsin försökt att säga något, men den andre personen slår ner näven i bordet för att markera, och du säger sedan inget mer? Har du någonsin hört på personens steg i trappen att hen är arg, och du vet att nu kommer det att hända igen?
Alla dessa saker är latent våld. Vi vet att hotet om våld eller aggressivitet alltid finns där. Hen behöver inte ens säga det… Vi blir rädda ändå. Vi vet.
Latent våld kan vara hur du hör förövaren smälla i dörren för att markera mot dig. Men det finns även materiellt våld, där förövaren har sönder saker eller slår/kastar saker. Dels kan det göra dig rädd, men också sårad. Rädd för att nästa gång kanske det är mig han slår sönder och inte sakerna. Rädd för att du inte känner igen dig partner längre eller för att det känns som att hen tappar kontrollen. Samtidigt kan du kanske känna en sorg över att hen hade sönder just dom sakerna som du gillar.
Det är vanligt att förövaren har sönder saker som är viktiga för dig. Kanske dina finaste jeans, bilden av din mormor eller byrån du fått från din mamma. Det blir ytterligare ett sätt för förövaren att skada och såra dig. Men det kan också vara så att förövaren tar ut sin aggression på möbler eller liknande. Det visar dig att förövaren kan ta till våld. Det är indirekt ett hot, oavsett om det är meningen eller inte. Att förövaren har sönder/slår eller sparkar på saker kallas materiellt våld. Det kan vara obehagligt, läskigt och jobbigt.
Att ursäkta förövarens beteende
Ibland hör vi hur omgivningen på olika sätt ursäktar förövarens beteende. ”Han blir alltid sådär när han dricker” eller ”tur att den där saken inte var så dyr, hehe.” Kanske sägs dessa saker i välmening för att lugna den utsatte, men det är trots allt att ursäkta ett beteende som är helt oacceptabelt. Att förövaren gör såhär är absolut inte okej, oavsett vad sakerna kostar, hur arg hen är eller hur mycket hen druckit!
Ibland kan det vara så att du som utsatt tar på dig skulden för eller ljuger om de trasiga sakerna. Du kanske säger till andra att det var en olyckshändelse för att skydda förövaren. Det är inte ditt fel att du känner dig tvungen att göra så. Kom ihåg att det är förövaren som gör fel.
Skuld och skam
Ibland kan du som utsatt känna att du skäms och känner skuld över förövarens beteende. Du kanske skäms för att hen haft sönder saker och känner att det var på grund av dig. Men ibland kan en också skämmas över att en är tillsammans med någon som beter sig såhär. Kom ihåg att det aldrig är ditt fel. Det är enbart förövaren som bär skulden och ska skämmas för sitt beteende. Vänd dig gärna till en tjej/kvinnojour om du vill prata. Vi står vid din sida och vi dömer dig aldrig. <3