Jourer

Tjejjouren i Eslöv

Hej, välkommen hit!
Chatten är stängd Stängd

Vi på Tjejjouren i Eslöv finns här för dig. Med oss kan du prata om precis vad du vill. Alla frågor och tankar är lika värdefulla och lika viktiga. När vår chatt är stängd kan du välja mellan att kontakta en öppen jour eller mejla till oss på tjejjourenieslov@gmail.com så svarar vi så snart vi kan <3

Vi har tystnadsplikt och du förblir anonym i kontakten med oss.

Vi Lyssnar, Stöttar & Stärker dig!

Behöver du någon som lyssnar & tror på dig?

Med oss på Tjejjouren i Eslöv kan Du berätta vad du vill. Det stannar hos oss. Vi har tystnadslöfte och ingen anmälningsplikt och du kan vara helt anonym i din kontakt med oss. Du kan skriva till oss i frågelådan här på hemsidan, maila oss 24/7 och på onsdagar och söndagar mellan 18.00-19.30 kan du chatta med oss. Vi tror på dig!

För att komma till chatten tryck här

För att komma till frågelådan tryck här.

Maila oss på: tjejjourenieslov@gmail.com

Håll utkik på våra sociala medier för när vår stödtelefon är öppen. Du hittar oss på TikTok, Snapchat, Instagram och Facebook.

Är vår chatt stängd?

Här kan du se vilka jourer som har öppen chatt just idag. 

För övrig kontakt med oss (t ex. samarbete, engagera dig i jouren etc.) se:  Kontakta oss

Vi har inlett ett samarbete med juristbyrån Alak & Co! Om du uppger "Tjejjouren i Eslöv" får du 30 minuters kostnadsfri rådgivning av dem. 

Telefonnummer: 010 160 99 00

Alak & Co är en heltäckande humanjuridisk byrå som arbetar med alla frågor inom familjerätt, ekonomisk familjerätt, migrationsrätt, tvångsvård och brottmål. Det innebär att du bl. a. kan vända dig till dem med frågor om vårdnad, boende och umgänge, äktenskapsförord, testamenten, bodelningar och vård enligt LVU. Har du utsatts för ett brott kan dem hjälpa dig genom hela processen. 

Precis som oss - står Alak & Co alltid på din sida! 

Klicka här för att komma till Alak & Co hemsida

Bli Joursyster!

Lokalt hos oss

Vår huvudverksamhet är vår stödverksamhet som går ut på att finnas till för tjejer i syfte av att lyssna, stötta & stärka! Vi finns för de som behöver oss via chatt och mejl. Stödverksamheten är bemannad onsdagar och söndagar mellan 18-19.30! Vårt arbete är viktigt och vi behandlar ämnen som ensamhet, ångest, frågor om kroppen och sexualitet, olika former av våld, psykisk hälsa och mycket mer. Eftersom de stödsökande får vara anonyma hos oss är vi ofta de första som de öppnar upp sig till, detta är ett stort förtroende och vikten av vårt bemötande är stort, vi lyssnar och tar dem på allvar för att sedan hjälpa dem i rätt riktning för vidare hjälp.

I den utåtriktade verksamheten sprider vi kunskap om jouren och uppmärksammar viktiga frågor. Exempelvis kan du representera jouren på lokala och regionala event, vara med och arrangera föreläsningar, besöka skolor eller driva en fråga du brinner för genom projekt. Vi planerar årligen större aktiviteter vid Internationella kvinnodagen (8/3) och Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor (25/11).

Genom Tjejjouren får du ta del av en gemenskap, dela idéer och tankar med andra kvinnor och får ny kunskap genom vidareutbildningar som erbjuds löpande. 

​Du kan även gå med i vår styrelse som väljs i mars varje år. Styrelsen har det övergripande ansvaret för att se till att jouren rullar på som den ska, håller koll på jourens ekonomi och lägger fram förslag på hur jouren ska arbeta tillsammans med övriga medlemmar. Det är ett roligt sätt att få insyn i hur en jour fungerar, och lära känna varandra på en annan nivå.

 

Du kan blir joursyster om du:

  • identifiera dig som tjej/kvinna och vara över 18 år samt visar ett utdrag från brottsregistret före påbörjad grundutbildning
  • betalar in medlemsavgiften på 100 kronor (efter bekräftad plats på Grundutbildning)
  • vill och kan engagera dig i stödverksamheten minst en gång per kvartal.
  • vill och kan engagera dig i den utåtriktade verksamheten vid ett par tillfällen under året

Vi utgår ifrån en feministisk grundsyn och ett normkritiskt tankesätt, och önskar att nya joursystrar ska dela det med oss. Det och mer om jouren kan du läsa mer om här.

♀ Vi är alltid intresserade av nya peppade medlemmar som vill stötta andra tjejer och engagera sig i vår verksamhet! ♀

Våldet finns i olika former

våldets former, våldets uttryck

Män och killars våld mot kvinnor och tjejer är ett allvarligt och omfattande samhällsproblem som påverkar kvinnor och tjejers livssituation. Var fjärde kvinna i Sverige har utsatts för våld av en närstående man eller kille. Våldet sker dagligen ute i vårt samhälle.

Kunskap har länge lyfts fram som en nödvändig del i arbetet att stoppa våldet och genom kunskapsspridning kring våldets former och hur de gör uttrycket verkar vi för att få till en förändring.

Om du som läser detta kan känna igen dig i vad vi berättar vill vi säga: du är inte ensam. Vi är många som står bakom dig och finns här för att lyssna, stötta och stärka just dig i den situation du befinner dig i.

Våldsformer och dess våldsuttryck: Våldsuttryck pågår samtligt eller avlöser varandra.

Fysiskt våld: Fysiskt våld kan se mycket olika ut. Det kan röra sig om allt från knuffar, örfilar eller att bli fasthållen, till slag, sparkar och våld med tillhyggen och vapen. Det är inte ovanligt att slag riktas mot delar av kroppen som inte syns för andra.

Psykiskt våld: Det psykiska våldet kan vara svårt för omgivningen att förstå och upptäcka. Samtidigt är det den allra vanligaste formen av våld som hon utsätts för inom relationen. Innehåller olika former av isolering genom verbala kränkningar, känslomässig utpressning, skambeläggning, förminskning av hennes minnen och tolkningar. Det kan handla om att han säger saker som ”Du ljuger”, ”Det har aldrig hänt” i syfte att skapa självtvivel. På så sätt blir hon beroende av andras åsikter och får svårt att lita på sig själv. Psykiskt våld begränsar och isolerar.

Materiellt våld: Handlar om att han tar i sönder hennes värdesaker eller hotar om att fördärva de, andra exempel kan vara att slå i väggen eller kasta saker på gatan.

Digitalt våld: Att digitalt utsättas för kränkningar, bildspridning, ryktesspridning, hot, stalkning, utpressning, bli spårad genom appar eller att bli tvingad till sexuella övergrepp på sig själv ger många konsekvenser för den mentala och fysiska hälsan. Digitalt våld är kontrollerande och begränsande av ens livsutrymme.

Sexuellt våld: Innebär allt från ovälkomna kommentarer till att tvingas utföra sexuella handlingar eller utsättas för sådana. Kan också vara att tvingas bevittna olika former av sexuella handlingar eller att fotograferas/filmas i ett sexuellt syfte mot sin vilja. Inom relationen kan dessa vara förklädda i så kallade ”Försoningssamlag”

Oro för våld: Den som utsatts för våld av sin partner lever ofta med en spänning och stress över att det kan hända igen. Det kan innebära att han enbart med sitt kroppsspråk eller med en kommentar kan skapa rädsla eller en hotfull upplevelse hos henne. Oro för våld kan skrämma till lydnad med bara blickar eller rörelser. 

Ekonomiskt våld: Kan handla om att han begränsar hennes tillgångar genom att gömma undan pengar eller kräva något i utbyte. Ekonomiska våldet ökar isolering då livsutrymmet minskar ytterligare utan ekonomiska möjligheter.

Indirekt våld: Handlar om försummelse genom att hennes behov inte tillgodoses i form av mat, hygien, vård eller annat stöd. Kan till exempel vara att hon inte får den medicin hon behöver eller blir ignorerad eller utelåst. Barn är extra utsatta när indirekt våld sker i hemmet.

Våld är en avsiktlig handling där målet är att påverka den andra dvs. mannen/killen använder våldet för att få kvinnan/tjejen att förändra sig.

Klicka här för att komma till varningssignaler och råd.

Varningssignaler & Råd

våldets former, våldets uttryck

Varje relation är unik och varningssignaler kan ge uttryck på olika sätt. En relation som innehåller våld börjar ofta bra. Om du upplever att din partners personlighet förändras (ex. humöret blir sämre, mer missnöjd, kontrollerande) bör du vara uppmärksam. Våld och kontroll är aldrig ett uttryck för kärlek. 

  • Nedvärderande kvinnosyn: Om din partner visar en dålig attityd mot tjejer och kvinnor generellt, kan det vara lättare för honom att bete sig dåligt mot tjejer och kvinnor och därmed lättare att i förlängningen utöva våld.
  • Svartsjuka: Om din partner visar upp en överdriven svartsjuka tyder det på starkt kontrollbehov. Känner du dig tvungen att skynda dig hem från skola/fritidsaktivitet för att han inte ska bli misstänksam? Upplever du att du tackar nej till inbjudningar som inte han är bjuden på? Då finns risken att han styr ditt beteende vilken på sikt kan leda till att du isoleras från andra.
  • Övervakar din partner dig? Brukar din partner läsa dina sms eller spåra var du befinner dig? Detta tyder på att han inte accepterar dig för den person som du är. Detta är ett allvarligt varningstecken. Lämna om du kan och om du inte klarar det själv – ta hjälp från någon du litar på.
  • Skriker din partner på dig? Om din partner skriker, kallar dig för nedsättande ord eller ha plötsliga humörsvängningar är sannolikheten större att han kan utöva våld.
  • Klagar din partner ofta på dig? Säger han att du klär dig fult, har fel vänner inte ger honom tillräckligt med uppmärksamhet. Detta är ett sätt att utöva makt och att förvrida din verklighetsbild. Var uppmärksam!
  • Hotar din partner att slå i sönder dina tillhörigheter eller att skada djur? Får han raserianfall och slår i sönder saker eller går till attack på ett husdjur? Detta är en våldshandling och syftet bakom är att skrämma dig till lydnad.
  • Är din partner hårdhänt eller har han markerat slag mot dig? Detta är en markering om vad han “kan” göra mot dig. Nästa gång kanske han tar tag ännu hårdare eller träffar dig på riktigt.

Om du är tillsammans med någon som utövar våld eller hotar om att utöva våld mot dig, bör du överväga att lämna relationen. För din egen säkerhet är det viktigt att du har en strategi för hur du kan skydda dig själv. Vi vet att många är rädda för att lämna en våldsam partner. Vi vet också att det finns hjälp att få. 

  • Berätta för någon du litar på om vad du blivit utsatt för. Det kan vara en vän, en förälder eller annan vuxen. 
  • Skriv dagbok och göm den. Anteckna de händelser som du tror kan vara våld. Skriv vilken dag och tid och vad som hände. Din dagbok kan ha stor betydelse vid en eventuell rättegång eller bearbetning längre fram.
  • Spara alla meddelande, bilder och liknande som kan vara bevis
  • Uppsök läkare om du fått synliga skador
  • Tro aldrig på att det inte kommer hända igen. Om han en gång skadat dig, är det mest troligt att han kommer göra det igen. 
  • Byt telefonnummer och slå av dig GPS-funktion så att han inte kan spåra dig när/om du lämnat honom.
  • Bearbeta det som hänt. Du kan få hjälp genom Kriscentrum eller vårdcentral där du får möjlighet att prata om alla känslor och tankar. Vi på Tjejjouren i Eslöv finns här för dig via chatt, mejl eller telefon.  

våldets former, våldets uttryck

Kontakta oss

Vi på Tjejjouren i Eslöv vill gärna ställa upp där vi kan och kommer gärna ut till Er. Din skola, förening, arbetsplats eller organisation kan boka oss som föreläsare eller bjuda in oss till att så med ett informationsbord.

Hör av dig till oss så kan vi diskutera vad som passar Er bäst!

Kontakt: tjejjourenieslov@gmail.com

Det går även att hitta oss på:

Facebook: Tjejjouren Eslöv

Instagram: @tjejjourenieslov

TikTok: @tjejjourenieslov

Snapchat: @tjejjourieslov

Stötta oss 

Vill Du bidra med en ekonomisk gåva? 

Vi är en ideell organisation som är beroende av bidrag för att bedriva vår verksamhet. Vi finns för den som behöver prata med någon på chatt och mail, vi driver olika kampanjer, arrangerar föreläsningar, föreläser på skolor och samarbetar med liknande organisationer. 

Du kan både swisha en gåva eller sätta in valfri summa på vårt bankgiro!
Märk din inbetalning med "gåva + ev. namn"

Swish: 123 20 74 078
Bankgiro: 561- 2429

 

Vill Du ge en större gåva via din arbetsplats eller organisation? Kontakta oss på tjejjouren.eslov@roks.se som ordnar vi ett gåvointyg till er.

Bli stödmedlem

Alla kan bli stödmedlemmar i Tjejjouren i Eslöv.
Som stödmedlem betraktas alla som:

  • Godkänner föreningens stadgar
  • Betalar in medlemsavgiften för stödmedlemskap på 50 kr (gäller från medlemskapets ingående till och med 31 december)


Märk din inbetalning med "stödmedlem + ev. namn"

Swish: 123 20 74 078
Bankgiro: 561- 2429