Feministen i klassen

Hej,

Killarna i min klass kränker ofta oss tjejer, skickar bilder på rövar från modeller i vår klassgrupp, säger att vi är dryga när vi prata om orättvisor som tjejer har (feminism) och går på våra utseende.
Det är inte okej enligt oss men när vi tar upp det med vår mentor så säger han bara att det är för att dom är i puberteten?!
Vi vet inte vem vi ska prata med för att få slut på detta!
Killarna andvänder ofta kränkande ord som orre och hora. Själv blir jag ofta kallad bitch. Killarna påpekar våra kläder och hur vi väljer att klippa vårat hår. På badet så kollar dom ofta på våra rumpr och bröst och tre gånger har det hänt att de tafsat. Detta tig vi också upp med mentorn men han sa att dt säkert var en olyckshändelse?!
På odrotten när vi har olika aktiviteter som innebandy och fotboll får tjejerna aldrig bollen. På vissa so lektioner kommer vi ibland in på hur förtryckt kvinnan varit och då blir killarna arga på oss?
Vad händer i vår klass, vem ska vi prata med och hur ska vi få stopp på killarna
Charlotte
Svar från jouren

Hej, 

Så bra att du kontaktar oss<3 Hela vår organisation är feminister precis som du och vi vill gärna stötta dig. 

Du berättar att det förekommer verbala och fysiska kränkningar i din klass, liksom sexuella övergrepp och diskriminering. Det är inte okej eftersom skolan ska vara en trygg plats. 

Det finns inga ursäkter för det som de utsätter er för. Att någon är i puberteten är inte en ursäkt för att bete sig respektlöst och våldsamt mot sin omgivning.

Vill man inte vill diskutera sex och skicka bilder så ska man inte behöva göra det. Att skicka sexuella bilder utan att någon bett om dem, är sexuella trakasserier och är inte okej. Den som gör så vill göra mottagarna obekväma och sånt ska inte förekomma alls, särskilt inte i ett klassrum. 

Det är inte heller okej med att någon tafsar, kränker, säger skällsord i korridoren, badhuset eller på nätet. Det finns inga ursäkter för ett sådant beteende. Det är ingenting du eller någon annan ska bli utsatta för. Precis som idrottsläraren och SO-läraren – de behöver fundera över hur lektionerna kan bli mer jämställda, så att alla får ut något av lektionerna. Att prata om orättvisor och förtryck som förekommer idag och i historien, är en viktig del av utbildningen och inget att bli arg över, som vissa klasskamrater verkar bli.

Det är ett bra första steg att prata med er mentor. Det är tråkigt att höra att han inte hanterade det bra. Det är viktigt att en vuxen tar tag i situationen och stöttar och hjälper er så ni inte utsätts för detta mer. Kan ni vända er till någon annan vuxen på skolan? eller någon förälder som ni känner er trygga med och som ni litar på? Det är ofta bra att vara fler så ni kan stötta varandra. Det är inte lätt att berätta att man varit utsatt. 

Det är skolpersonalens ansvar att eleverna på skolan är trygga och att det inte förekommer sexuella trakasserier, övergrepp och kränkningar. Om inte hellre rektorn bryr sig kan det vara läge att vända sig till skolchefen/utbildningschefen (den som är rektorns chef) eller vad ni nu har i den kommunen där ni bor. Politiker och media, exempelvis en lokaltidning, kan också behöva höra hur ni har det.

Ett annat tips är att kontakta närmaste tjejjour, så kanske tjejjouren kan komma och föreläsa om jämställdhet och sexuella trakasserier på er skola, eftersom det verkar behövas. Vi kan också stötta er i att skapa en feministisk föreningen på skolan? 

Vi finns här för er<3 

Systerliga hälsningar,

Rokstjejjourer.se