Vet inte hur jag ska göra

Jag var tillsammans med en kille för ett år sedan. Jag märkte ganska snabbt att han ville göra med sexuella saker än vad jag ville. Han frågade mig ifall jag ville ha sex med han men jag svarade att jag inte var redo och sa även några gånger att jag inte kände för det. Trotts detta fortsatte han att fråga ifall jag ville. Jag märkte hur han kunde bli sur när jag sa emot hans vilja och han kunde tillexempel vända sin rygg mot mig och vara tyst. Tillslut sa jag ja fast jag egentligen inte ville. Vi hade sex och det kändes inte bra och det gjorde ont. Jag sa även till han ”kan vi inte sluta nu?” Då svarade han ”nej lite till”. Senare på kvällen när han hade åkt hem ringde jag han och sa att jag mådde dåligt utav detta och då svarade han ”gjort är gjort” vilket inte fick mig att må bättre direkt.

Jag pratade med en av mina närmaste vänner som jag hade då och vi både tyckte det lät som en bra idé att jag skulle göra slut med han. Efter att jag hade gjort slut med han sa jag inte till många alls vad jag hade varit med om.

Han sa dock till andra hand version av det hela vilket var helt fel version. Detta gjorde att folk kontaktade mig. Detta innebar sedan att jag berättade hur det egenligen var. Alltså fick alla perosner som hade fått veta hans version fick även veta min. Folk trodde mera på mig då dem flesta känner mig och vet att jag inte skulle ljuga om något sånt här.

Han fick sedan folk emot sig som ville slå honom och annat. Detta fick då jag stoppa eftersom att jag inte ville att någon skulle bli slagen.

Nu har det gått ett år och han mår dåligt över att folk vet vad han har gjort. Han har nu bestämt sig att lägga ALL skuld på mig till varför han mår dåligt. Han har till och med skrivit till mig att han vill och har försökt tagit sitt liv efter det som har hänt. Vad ska jag göra?
Ungtjej, 14 år
Svar från jouren

Hej,

Vad bra att du hör av dig till oss! <3

Du skriver att du vid flera tillfällen sagt att du inte ville ha sex med den här killen. Du sa även klart och tydligt att du ville avsluta men att han inte respekterade det. Att han hade sex med dig trots att du inte ville är absolut inte okej! Det är viktigt att veta att sex utan samtycke är en våldtäkt. I den här situationen gjorde han fel som inte lyssnade på dig när du sa nej. Dessutom var det fel av honom att tjata till sig sex av dig.

Du gjorde däremot ingenting fel och ska inte känna någon skuld eller skam över det här. Det var väldigt starkt av dig att berätta för din vän vad som hänt och att även berättade för andra! Att du gjorde slut med honom var också starkt och ett bra beslut. Eftersom våld löser inte situationer så det var väldigt modigt att du stoppade det. 

Som du skriver försöker han nu att lägga all skuld på dig men den enda som ska känna skuld är han som haft sex med dig utan samtycke! Att han nu vill ta sitt liv är inte heller ditt fel och är inget du ska känna skuld över även om det kan vara lätt att känna så. Den enda som orsakat att han mår dåligt nu är han själv, bara han själv och ingen annan! Sen att han hör av sig till dig för att lägga skulden på dig är inte heller okej!  

Även om det hände för ett år sen kan det fortfarande kännas jobbigt, speciellt när han kontaktar dig igen, och det kan hjälpa att prata med någon. Du kanske kan prata med din vän igen som du pratade med förut eller någon vuxen i din närhet som du litar på? Att ta kontakt med en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att prata med en kurator kan också vara något som hjälper. Vad tror du om det? 

Du är väldigt stark som skriver och berättar om detta! Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen via frågelådan, chatt eller telefon för att prata mer om detta eller andra saker. Vi tror på dig och finns här som stöd! Du förtjänar att må bra! <3

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Sexuellt våld