Könsstympning

Könsstympning är ett ingrepp som kan skada kvinnor och tjejer för livet. Det är ett allvarligt ingrepp som kan skada både fysiskt på din kropp och din själ. Syftet med könsstympning är ofta för att kontrollera kvinnor och tjejers sexualitet.

Vad innebär könsstympning?

tjej-sitter-på-sängen-i-underkläder.png

Vad innebär könsstympning?

Könsstympning innebär att delar av en kvinna eller tjejs underliv skärs bort eller skadas.

Könsstympning görs för att kunna kontrollera tjejer och kvinnors kroppar. Könsstympning görs också för att kontrollera tjejer och kvinnors sexualitet. Det är kopplat till familjens heder då en kvinna och tjejs sexuella beteende kan riskera att skada den.  

Att utsättas för könsstympning kan göra mycket ont och kan vara farligt. Du kan ha problem och smärta i resten av ditt liv. Det kan därför jämföras med tortyr. Ingreppen görs oftast när du är mellan fyra och åtta år men det är inte ovanligt att de görs vid födsel eller i vuxen ålder. Det är viktigt att du vet att det finns hjälp och stöd att få. Det är också viktigt att du vet att det är olagligt i Sverige att könsstympa någon.

Det finns olika typer av könsstympning:

  • Huden runt klitoris tar bort. I vissa fall skärs även klitoris, eller delar av klitoris, bort.
  • Hela klitoris skärs bort och hela eller delar av de inre blygdläpparna. Denna typ är vanligast.
  • Klitoris och inre och yttre blygdläpparna skärs bort. Sen sys det som är kvar av de yttre blygdläpparna ihop. Detta för att slidöppningen ska täckas. De lämnar en liten öppning kvar för att kiss och mens ska kunna rinna ut. Ibland kan hon öppnas upp för att kunna ha sex med en man för första gången eller för att hon ska föda barn.
  • Andra skadliga ingrepp som att pricka klitoris med nål eller rispa med något vasst. Det kan också vara att bränna klitoris med något varmt.

Det finns många risker med att könsstympas. Vid ingreppet så kan man blöda mycket. Ingreppet kan också leda till infektioner eller blodförgiftning. Ingreppet kan också leda till att du får skador på andra organ runt ditt underliv. Skadorna kan vara så pass allvarliga att man dör under ingreppet. Du kan också bli utsatt för chock och trauma som kan vara svårt att bearbeta.

Om du har blivit könsstympad eller riskerar att bli könsstympad finns det hjälp att få. Tjejjourerna lyssnar alltid på dig och stöttar dig i allt. Det finns även experter som kan hjälpa dig exempelvis så kan Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm hjälpa dig. 

Riskerar du att giftas bort? Läs mer här

Vilka är Roks tjejjourer? 

Roks tjejjourer är ideella och feministiska föreningar som arbetar för tjejers och unga kvinnors rätt. Inom Roks finns cirka 30 tjejjourer. Roks tjejjourer lyssnar på dig utan att döma och tror på dig oavsett vad. 

Vad du än behöver prata om, finns tjejjourerna här för dig - inget är för stort och inget är för litet. 

Tjejjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka. Du hittar jourernas hemsidor och kontaktuppgifter här på Rokstjejjourer.se genom att klicka på Sök bland Roks tjejjourer.