Fysiskt våld

Vad är fysiskt våld?

Tjejer utsätts systematiskt för mäns och killars våld, ett omfattande samhällsproblem som sträcker sig över åldrar, kulturer och samhällsklasser. Våldet kan ta sig olika uttryck och delas ofta in i våldsformer, där fysiskt våld är en av de mest synliga.

Fysiskt våld - vad innebär det?

Fysiskt våld innebär att någon skadar din kropp på olika sätt. Det kan handla om slag, sparkar, stryptag, örfilar eller knuffar. I vissa fall används även vapen eller andra föremål för att orsaka skada. Våld är inte alltid synligt. Många tror att misshandel bara handlar om blåmärken eller öppna skador, men fysiskt våld kan också vara subtilare och ändå vara lika skadligt. 

Våld mot tjejer med olika funktionsnedsättningar

Mot tjejer med olika funktionsnedsättningar kan våldet ta särskilt manipulativa former, exempelvis:

  • Att en pojkvän gömmer mediciner eller försvårar åtkomst till hjälpmedel.
  • Att tvinga någon att gå utan tillräckliga kläder i kallt väder.
  • Att utnyttja en persons behov av stöd och hjälp för att skapa makt och kontroll.

Fysiskt våld är en del av ett större strukturellt problem

Killars våld mot tjejer är inte bara individuella handlingar – det är en del av ett strukturellt problem. För att bekämpa våld i alla dess former krävs ökad medvetenhet, särskilt om de mindre synliga uttrycken för våld. Genom att uppmärksamma och förstå våldets många ansikten kan vi arbeta tillsammans för att förebygga och bekämpa det.

Ingen tjej ska behöva utsättas för mäns och killars våld. Om du eller någon du känner är i en utsatt situation, tveka inte att söka stöd och hjälp.

''Min låtsas pappa är snäll och bra ibland. Ibland kommer han hem med blommor till mamma och presenter till mig. Han brukar göra det efter att han slagit henne''
Anonym tjej, 12 år.

Vad säger lagen om våld och misshandel?

Misshandel är ett brott enligt svensk lag, och det är olagligt att slå, putta eller på annat sätt skada någon annan. Om du utsätts för våld kan den som slår eller misshandlar dig riskera fängelse. Inom lagen kan misshandel klassificeras som ringa misshandel, grov misshandel eller mycket grov misshandel, beroende på hur allvarligt våldet varit. Detta innebär att både graden av skada och våldets omfattning spelar roll för straffet.

Det finns även andra former av våld som faller under specifika brott, såsom kvinnofridskränkning och olaga hot. Dessa brott kan vara lika allvarliga som fysiskt våld och innebär att en person utsätts för systematiskt förtryck och kränkning. 

Är det ett brott om din pojkvän slår dig?

Om din pojkvän slår dig eller utsätter dig för våld på något sätt är det ett brott – misshandel – och en olaglig handling. 

Det kan vara svårt att själv avgöra ifall en örfil eller stryptag räknas som ett brott. Han kanske berättar för dig att det är ditt fel och om varför han behöver utsätta dig. Det är viktigt att du kommer ihåg att det aldrig är ditt fel och du förtjänar inte att bli slagen eller puttad. Det spelar alltså ingen roll hur du betett dig, om du kände han som slog dig eller att du inte försvarade dig. Misshandel är allvarligt och en olaglig kränkning. Det kanske känns jobbigt att berätta för någon eller polisanmäla. Du kan få stöd från oss på Roks tjejjourer.

Få stöd

Hur kan jag få stöd och hjälp om jag utsätts för misshandel?

Det kan vara svårt att anmäla misshandel eller våld, och många som drabbas känner oro eller skam. Men du behöver inte stå ensam i det här. Roks tjejjourer finns här för att ge dig stöd och hjälp om du blivit utsatt för våld – det är brottsliga handlingar som ingen har rätt att utsätta dig för.

Fysiskt våld

Har din pojkvän slagit eller hotat dig?

Om din pojkvän har slagit, knuffat eller utsatt dig för våld är det viktigt att veta att det aldrig är ditt fel. Oavsett om du stannar i relationen eller inte, har du rätt att leva utan våld, hot eller kontroll. Du förtjänar kärlek och respekt, och ingen ska behöva vara rädd för sin kille. Det är aldrig för sent att få stöd för att lämna en våldsam pojkvän.

Varningssignaler på våld i relation

Fysiskt våld börjar sällan utövas direkt i en relation – det utvecklas ofta gradvis. Två vanliga varningssignaler är:

  1. Svartsjuka 
    Han kontrollerar vem du träffar och vad du gör.
  2. Kontrollerande beteende
    Han kritiserar dig eller försöker styra dina val.

Dessa tecken kan vara en del av psykiskt våld, som ofta syftar till att bryta ner din självkänsla och göra dig osäker. Psykisk misshandel är ofta första steget innan fysisk misshandel.

Våldets cykler – värme och kyla

En förövare kan växla mellan att vara kärleksfull och aggressiv. Denna kombination av värme och kyla kan skapa förvirring och göra det svårt att lämna relationen. Förövaren kan använda subtila hot, som blickar eller regler, för att få dig att känna rädsla. Våldet kan också vara planerat – exempelvis slår han dig på kroppsdelar där blåmärken inte syns för andra.

Svårigheten att lämna

Många som blir slagna eller hotade älskar sin pojkvän och hoppas att våldet ska upphöra. Det kan vara svårt att lämna någon som du har känslor för, även om han knuffar, hotar eller skadar dig. Vänner och familj kanske uppmanar dig att lämna, men processen att lämna en våldsam pojkvän är ofta komplicerad och kräver stöd.

Vi finns här för dig

Tjejjourerna erbjuder stöd och hjälp för dig som är utsatt för våld av någon du är tillsammans med. Vi lyssnar på dig och kan hjälpa dig att göra en polisanmälan om du vill. Allt stöd sker på dina villkor – du bestämmer själv vad du vill göra.

Kom ihåg: Du är inte ensam, och det finns hjälp att få. Ingen ska behöva vara rädd för sin kille.