Olika former av könsstympning
Könsstympning innebär att någon utför ett ingrepp på dig som kan innebära att hela eller delar av de yttre delarna av ditt könsorgan tas bort. Det kan också handla om andra icke-medicinska ingrepp som skadar ditt könsorgan. Världshälsoorganisationen (WHO) delar in könsstympning i fyra kategorier:
- Hela eller delar av klitoristoppen skärs bort
- Hela eller delar av klitoristoppen samt de inre blygdläpparna tas bort. Det kan också innebära att de yttre blygdläpparna tas bort.
- De inre och yttre blygdläpparna skärs i och sys ihop, för att förminska den vaginala öppningen.
- Andra skadliga ingrepp såsom att sticka med ett vasst föremål på klitoris, skrapning eller att bränna klitoris.
Könsstympning av tjejer och kvinnor är en del av våld mot tjejer och kvinnor. Det bygger på att kontrollera en tjej och kvinnas sexualitet, genom att exempelvis säkra hennes oskuld inför äktenskap. Din familj eller släkt kanske säger till dig att ingen kommer vilja gifta sig med dig ifall de inte utför en könsstympning på dig. Det är viktigt att du kommer ihåg att könsstympning är våld och att det aldrig finns skäl till att någon får utföra det på dig.
Kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser
Könsstympning av tjejer och kvinnor kan påverka både den fysiska och psykiska hälsan. Du kan vara traumatiserad och kan bli deprimerad och må dåligt. Det kan vara svårt att ta bort minnet av våldet, andra kommer inte ihåg att de blivit könsstympade. Det kan finnas konsekvenser på både kort och lång sikt. Fysiska besvär kan vara smärta i underlivet, svårigheter att kissa och ha mens, skador och risker att inte kunna bli gravid och infektioner.
Hur kan jag få stöd och hjälp?
I Sverige är det olagligt att könsstympa någon, det går inte heller att ge sitt samtycke till att utföra könsstympning. Ifall du har varit utsatt för könsstympning i ett annat land kan det fortfarande vara olagligt i Sverige.
Om du varit utsatt eller är orolig för att utsättas för könsstympning har du rätt till stöd och skydd. Du är inte ensam och det är aldrig ditt fel. Hos Roks tjejjourer kan du chatta anonymt för att få stöd och hjälp.