Uppgiven tjej
Hej! Tack för din fråga.
Du skriver att du har separerat från ditt ex för ca ett och ett halvt år sedan och att du med hjälp av din psykolog insett att han har utsatt dig för psykiskt våld, ekonomiskt våld och sexuellt våld. Du skriver också att det var din första pojkvän och att det därför blev väldigt normalt för dig att förhållandet såg ut så. Du skriver att du tror att du var lätt att manipulera eftersom du inte haft någon pojkvän tidigare och därför inget att jämföra med. Jag vill bara börja med att säga att det är väldigt vanligt att våldet blir normaliserat, det finns något som kallas för normaliseringsprocessen som betyder att våldet efter ett tag blir ett normalt inslag i förhållandet. Är det dessutom ens första förhållande så är det ännu svårare att hantera vad som är normalt och inte normalt i ett förhållande. Ju mer man utsätts för något ju mer normalt blir det. Det sker också ofta en förskjutning av gränser för vad man tycker är okej i förhållandet och där gränserna suddas ut med tiden. Vad man först inte tyckte var okej kan efter ett tag kännas inte så farligt för att man vet att det kan hända värre saker. Det är även vanligt att ens partner försöker isolera en från sin omgivning så att man inte heller där får någon input av vad som är normalt i ett förhållande eller inte. Till slut så blir partnern ens enda referensram och då är det inte konstigt att man tror och litar på det man får höra hela tiden. Normaliseringsprocessen kan också ses som ett sätt att hantera det våld man blir utsatt för, för att skydda sig själv eller personer i ens omgivning.
Du skriver också om PTSD och att du känner dig väldigt rädd för att han ska skada dig fysiskt. Min fundering är om du har fått hjälp med din PTSD? Om inte så kanske du behöver kontakta din vårdcentral och få hjälp med PTSD behandling. Du beskriver också att du känner dig skadad efter relationen med ditt ex och att det påverkar ditt nuvarande förhållande. Du kan vända dig till en kvinnojour för att få stöd att bearbeta det våldet du varit utsatt för. De flesta kvinnojourer erbjuder stödsamtal över telefon eller fysiska möten. Du kanske skulle kunna höra av dig till din lokala kvinnojour? Det brukar gå bra att ringa, mejla eller skicka sms. Du hittar kvinnojourer i din närhet på roks.se.
Till din fråga om ekonomisk våld skulle jag även där rekommendera att höra av dig till en kvinnojour. På många kvinnojourer jobbar personal som är van att hantera frågor om ekonomiskt våld och som kan hjälpa dig att ta reda på vilka möjligheter som finns. Många kvinnojourer har även kontakt eller samarbete med en jurist som skulle kunna svara på dina frågor.
Om man har blivit tvingad eller lurad att skriva på ett lån så kan man göra en polisanmälan samt meddela låneföretag/kreditgivare som i så fall "fryser" lånet under utredningen. Beroende på hur lång tid det var sedan lånen togs så kan brottet vara preskriberat, alltså att det har gått för lång tid sedan brottet begicks att det inte går att väcka åtal.
Jag hoppas att du har fått några tips här men eftersom det är många omständigheter som spelar in så rekommenderar jag att ta kontakt med en kvinnojour alternativt jurist som kan hjälpa dig. Du beskriver en frustration över att han fortfarande har makten över dig, och jag förstår den. Det brukar kallas för eftervåld. Även efter att relationen tagit slut så fortsätter förövaren att utöva makt och kontroll på olika sätt. Du är väldigt stark och jag hoppas som sagt att du har fått några tips på vägen.
Systerliga hälsningar,
Roks Tjejjourer
Kategorier: Uppleva våld, Psykiskt våld, Sexuellt våld, Ekonomiskt våld