Hur kommer jag över min våldtäkt?

Jag är 16 år, när jag var 15 år så våldtog en kille mig som jag hade ett förhållande med. vi var inte riktigt tillsammans men varje gång jag tar av mina kläder så känner jag fortfarande hans händer på mig. Jag är rädd att han ska göra så igen men har ingen kontakt med honom. Han har våldtagit mig 2 gånger och tvingat mig att skära mig själv för annars skulle han sprida mina nakenbilder. Dagligen så kunde han tvinga mig att inte äta, men jag var för rädd att säga till någon. Hur glömmer jag honom för gått, mitt hjärta är förstört. ?

Hayati , 16 år

Svar från jouren:

Hej fina du,

Tack för att du villdela med dig av något som vi förstår måste ha varit en oerhört jobbig tid för dig. Det du berättar klassas som brottsligt och det är viktigt för oss att du vet om att det du blivit utsatt för inte är okej på något sätt.

När man har varit utsatt för denna typ av våld kan det vara svårt att glömma och gå vidare. Generellt behöver man mycket stöttning av andra, såsom en tjejjour och kanske någon som är specialiserad på trauma, exempelvis en psykolog. Genom att prata med någon som arbetar med det professionellt kan du få rätt behandling för att må bättre. När man har blivit utsatt för denna typ av våld kan man drabbas av någonting som kallas för PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. På 1177 står bland annat följande:

"Påträngande minnen. Att minnen är påträngande innebär att de inte lämnar dig ifred. Du kan till exempel få ett eller flera av dessa symtom: påträngande minnesbilder mardrömmar kraftiga reaktioner från kroppen, till exempel att du får hjärtklappning, får svårt att andas och känner dig stel och spänd."

Du kan läsa mer om PTSD här. https://www.1177.se/Norrbotten/sjukdomar--besvar/psykiska-sjukdomar-och-besvar/angest/posttraumatiskt-stressyndrom-ptsd/

Det är viktigt att du får möjlighet att bearbeta det du har blivit utsatt för. Det är vanligt att känna skuld- och skamkänslor efter att ha blivit utsatt för denna typ av övergrepp och det är därför viktigt att få rätt stöd för att du ska kunna må bättre och lägga skulden på han som utsatt dig för denna våld och skada.

Du är välkommen att kontakta en lokal tjejjour via vår chatt, mejl eller telefon om du vill berätta anonymt om det du blivit utsatt för. Tjejjourerna erbjuder anonymt stöd. Vi är en ideell organisation som inte för några journaler. Ingen kommer alltså att få veta att du har varit i kontakt med oss. Vi behöver inte dina kontakt- eller personuppgifter.

Tack för att du tog kontakt med oss, tveka inte att höra av dig till oss om du vill prata mer om det du varit med om.

Var rädd om dig!

Roks Tjejjourer

Kategorier: Fysiskt våld, Reaktioner vid våld, Uppleva våld, Psykiskt våld