Psykiskt våld

Ekonomiskt våld

Ekonomiskt våld är en form av våld när någon i din närhet bestämmer över dina pengar. Ekonomiskt våld och materiellt våld kan ibland likna varandra.

Berättelse om en kontrollerande pojkvän

I detta klipp kommer ni höra om en tjej som varit utsatt för kontroll och våld från sin pojkvän.

Anonym, 21 år
''Han hade också koll på mitt konto om vad jag köpte och när''

Vad är ekonomiskt våld?

Foto-av-tjej-bakifrån.png

Vad är ekonomiskt våld?

Ekonomiskt våld är en form av våld som du kan utsättas för av din familjemedlem eller partner. Ekonomiskt våld kan innebära att någon kontrollerar eller bestämmer över dina pengar och tillgångar.

  • Din förälder, partner eller ditt syskon bestämmer vad du ska köpa och inte köpa
  • Din förälder, partner eller ditt syskon låter inte dig ha egna pengar
  • Din förälder, partner eller syskon tvingar dig att låna ut pengar

Om du utsätts för ekonomisk eller materiellt våld så är det inte ditt fel. Det kan kännas svårt att ta sig ur eller lämna en relation där någon utövar våld mot dig, men det finns stöd och hjälp att få. Du är inte ensam och det är aldrig okej att någon utövar någon form av våld på dig.

Vilka är Roks tjejjourer?

Roks tjejjourer är feministiska föreningar som arbetar för tjejer och unga kvinnors rättigheter och frigörelse och mot killar och mäns våld mot tjejer. Inom Roks finns cirka 30 tjejjourer. Roks tjejjourer lyssnar på dig utan att döma och tror på dig oavsett vad. 

Vad du än behöver prata om, finns tjejjourerna här för dig - inget är för stort och inget är för litet. 

Tjejjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka. Du hittar jourernas hemsidor och kontaktuppgifter här på Rokstjejjourer.se genom att klicka på Sök bland Roks tjejjourer.

Frågelådan - Ekonomiskt våld

Frågelådan innehåller frågor som du eller någon annan ställt till Rokstjejjourer.se. Du kan också läsa svaren du eller någon annan fått.
Här nedan kan du läsa de frågor som rör ekonomiskt våld. Vill du läsa fler frågor och svar eller kanske ställa en egen fråga? Klicka på frågelådan.
Hejsan!
Träffat en kille ett tag men det har varit mycket upp och ner. Vi hade inte setts på ett tag pga han har barn och det har kommit saker emellan men haft daglig...
Sexuellt våld