Våldet har ingen åldersgräns.

Roks tjejjourer stöttar och hjälper dig som är en tjej, mellan åldrarna 8 och 30 år. Alla inom Roks tjejjourer är tjejer och kvinnor. Vi finns här för dig och hjälper dig om du varit utsatt för olika former av våld eller om du mår dåligt på annat sätt. Till exempel kan du prata med oss om någon har slagit dig eller hotat dig. Du kan också prata med oss om du inte känner dig trygg med din familj eller om du känner dig ensam.

Du kan prata med oss om allt du vill – det är du som bestämmer!

Rokstjejjourer.se är en hemsida som ger dig en trygg plats där du kan berätta om vad som hänt dig. Roks tjejjourer lyssnar på dig och tror alltid på dig!

Om du behöver någon att lyssna på så finns vi via chatt, mail eller telefon. Du bestämmer själv om du vill kontakta en tjejjour som är nära dig eller långt bort. Det kan vara bra att kontakta en tjejjour nära dig för att de ska kunna stötta dig och hjälpa dig oavsett vad du vill ha stöd med. Men det är alltid du som bestämmer. Du är alltid anonym när du chattar med oss.
Donja, 25 år
''Jag är stolt över mig själv att jag sökte hjälp. Jag vet att det kommer ta lång tid men jag mår mycket bättre idag''

Vad är våld egentligen?

Våld är allt som skadar, gör ont, skrämmer eller kränker en annan person. Våld är inte bara slag och sparkar. Våld kan också vara psykiskt, om någon hotar dig eller kallar dig fula ord. Våld kan också vara sexuellt, ekonomiskt och materiellt eller handla om att ta kontroll över någon. Läs mer om varje typ av våld nedan.
Fysiskt våld
Fysiskt våld är när någon skadar din kropp på något sätt. Det kan till exempel vara sparkar, slag, en örfil eller att någon puttar dig. Fysiskt våld kan också vara när någon använder ett vapen för att skada dig.
Läs mer om fysiskt våld
Psykiskt våld
Psykiskt våld brukar man kalla det om en person är taskig under en längre tid. Det kan handla om att kalla dig fula ord, anklaga dig för olika saker eller utnyttja sådant som du sagt i förtroende och hota med att berätta det för andra
Läs mer om psykiskt våld
Sexuellt våld
Sexuellt våld är en typ av våld som handlar om att någon gör eller säger något sexuellt mot dig som du inte vill. Sexuellt våld kan ske både inomhus och utomhus, hemma eller någon annanstans. Det kan också ske över internet
Läs mer om sexuellt våld
Materiellt våld
Materiellt våld är våld mot dina saker. Det kan vara om någon från din familj förstör din mobiltelefon eller andra saker som du tycker är viktiga. När någon förstör dina saker som du tycker om kan det göra dig ledsen eller rädd.
Läs mer om materiellt våld
Ekonomiskt våld
Ekonomiskt våld är en form av våld när någon i din närhet bestämmer över dina pengar
Läs mer om ekonomiskt våld
Våld i hederns namn
Våld i hederns namn är våld som begås av familj eller släkt. Det handlar om att ditt rykte påverkar familjens heder
Läs mer om våld i hederns namn
Anonym, 19 år
''Är alla rädd för att tvingas gifta sig med någon man inte vill? Jag är livrädd''

Har du sett eller hört våld hemma?

Det kan vara så att man hör eller ser våld hemma. Det kan vara pappa som bråkar med mamma eller storebror som bråkar med dina syskon. Att uppleva våld hemma som barn är att utsättas för en sorts våld är inte okej. Läs mer om att se våld hemma.
Att se våld hemma
Händer det, eller har det hänt att en vuxen i ditt hem är våldsam? Kan det vara din pappa? Är det något du får se och höra hemma?Att uppleva våld hemma som barn är att utsättas för en sorts våld och du ses som ett brottsoffer enligt lag.
Läs mer om att se våld hemma
Anonym, 12 år
''Min låtsas pappa är snäll och bra ibland. Ibland kommer han hem med blommor till mamma och presenter till mig. Han brukar göra det efter att han slagit henne''

Frågelådan

Det här är jourernas gemensam frågelåda. Här kan du ställa frågor som jourtjejer från hela landet hjälps åt att svara på. Frågorna du ställer och svaret du får publiceras här på sidan. Här kan du också läsa andras frågor och svar.
Hej! Jag är en tjej på 17 år. Jag har en pojkvän som är kristen och jag är muslim. Min familj är väldigt mycket för heder och så vidare. Jag får inte ha sex innan äktenskap och...
Psykiskt våld, Våld i hederns namn
Hejsan!
Träffat en kille ett tag men det har varit mycket upp och ner. Vi hade inte setts på ett tag pga han har barn och det har kommit saker emellan men haft daglig...
Sexuellt våld
Jag blir riktig riktigt irriterade att vårat samhälle är så JÄVLA dåligt. Vi kvinnor har ju ändå på ett sätt en underbart egenskap att få barn. Men att killar inte har en ända...
Feminism & Systerskap

Vilka är Roks tjejjourer? 

Roks tjejjourer är ideella och feministiska föreningar som arbetar för tjejers och unga kvinnors rätt. Inom Roks finns cirka 30 tjejjourer. Roks tjejjourer lyssnar på dig utan att döma och tror på dig oavsett vad. 

Vad du än behöver prata om, finns tjejjourerna här för dig - inget är för stort och inget är för litet. 

Tjejjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka. Du hittar jourernas hemsidor och kontaktuppgifter här på Rokstjejjourer.se genom att klicka på Sök bland Roks tjejjourer.