adasd

Våldet har ingen åldersgräns.

Roks tjejjourer stöttar och hjälper dig som definierar dig som tjej eller kvinna, mellan åldrarna 8 och 30 år. Alla inom Roks tjejjourer är tjejer och kvinnor. Vi finns här för dig och hjälper dig om du varit utsatt för olika former av våld eller om du mår dåligt på annat sätt. Till exempel kan du prata med oss om någon utsatt dig för fysiskt eller sexuellt våld. Du kan också prata med oss om du inte känner dig trygg eller känner dig ensam.

Du kan prata med oss om allt du vill – det är du som bestämmer!

Rokstjejjourer.se är en hemsida som ger dig en trygg plats där du kan berätta om vad som hänt dig. Roks tjejjourer lyssnar på dig och tror alltid på dig!

Om du behöver någon att lyssna på så finns vi via chatt, mail eller telefon. Du bestämmer själv om du vill kontakta en tjejjour som är nära dig eller långt bort. Det kan ibland vara bra att prata med en tjejjour som är nära dig så de kan hjälpa och stötta dig genom hela processen, oavsett om du vill ha hjälp med att polisanmäla, kontakta myndigheter eller bara prata. Men det är du som väljer, allt är på dina villkor. Du är alltid anonym när du chattar med oss.
Anonym, 19 år
''Är alla rädd för att tvingas gifta sig med någon man inte vill? Jag är livrädd''

Vad är våld egentligen?

Våld är allt som skadar, gör ont, skrämmer eller kränker en annan person. Våld är inte bara slag och sparkar. Våld kan också vara psykiskt, om någon hotar dig eller kallar dig fula ord. Våld kan också vara sexuellt, ekonomiskt och materiellt eller handla om att ta kontroll över någon. Läs mer om varje typ av våld nedan.
Fysiskt våld
Fysiskt våld är när någon skadar din kropp på något sätt. Det kan till exempel vara sparkar, slag, stryptag eller en örfil eller att någon puttar dig. Fysiskt våld kan också innebära att någon skadar dig med hjälp av vapen.
Läs mer om fysiskt våld
Psykiskt våld
Psykiskt våld kan vara när någon kallar dig fula ord, anklagar dig för saker du inte gjort, inte pratar med dig eller försöker trycka ner dig.
Läs mer om psykiskt våld
Sexuellt våld
Sexuellt våld innebär att någon säger eller gör någonting sexuellt mot din vilja. Sexuellt våld kan ske både inomhus och utomhus, hemma eller någon annanstans. I dagens samhälle är det också vanligt att sexuellt våld kan utföras över internet
Läs mer om sexuellt våld
Materiellt våld
Materiellt våld är våld mot dina saker. Det kan vara om någon från din familj förstör din mobiltelefon eller andra saker som du tycker är viktiga. När någon förstör dina saker som du tycker om kan det göra dig ledsen eller rädd
Läs mer om materiellt våld
Ekonomiskt våld
Ekonomiskt våld är en form av våld när någon i din närhet bestämmer över dina pengar
Läs mer om ekonomiskt våld
Våld i hederns namn
Våld i hederns namn är våld som begås av familj eller släkt. Det handlar om att ditt rykte påverkar familjens heder
Läs mer om våld i hederns namn
Donja, 25 år
''Jag är stolt över mig själv att jag sökte hjälp. Jag vet att det kommer ta lång tid men jag mår mycket bättre idag''

Har du upplevt våld hemma?

Det kan vara så att man hör eller ser våld hemma. Det kan vara pappa som bråkar med mamma eller storebror som bråkar med dina syskon. Det kan kännas jobbigt att uppelva våld hemma. Läs mer om att uppelva våld hemma.
Att uppelva våld hemma
Händer det, eller har det hänt att en vuxen i ditt hem är våldsam? Kan det vara din pappa? Är det något du får se och höra hemma?
Läs mer om att uppelva våld hemma
Anonym, 12 år
''Min låtsas pappa är snäll och bra ibland. Ibland kommer han hem med blommor till mamma och presenter till mig. Han brukar göra det efter att han slagit henne''

Berättelse om en kontrollerande pojkvän

I detta klipp kommer ni höra om en tjej som varit utsatt för kontroll och våld från sin pojkvän.

Glöm aldrig att du inte är ensam. Vi finns här för dig och står alltid bakom dig. 

Frågelådan

Det här är jourernas gemensam frågelåda. Här kan du ställa frågor som jourtjejer från hela landet hjälps åt att svara på. Frågorna du ställer och svaret du får publiceras här på sidan. Här kan du också läsa andras frågor och svar.
Hej! Jag är en tjej på 17 år. Jag har en pojkvän som är kristen och jag är muslim. Min familj är väldigt mycket för heder och så vidare. Jag får inte ha sex innan äktenskap och...
Psykiskt våld, Våld i hederns namn
Hejsan!
Träffat en kille ett tag men det har varit mycket upp och ner. Vi hade inte setts på ett tag pga han har barn och det har kommit saker emellan men haft daglig...
Sexuellt våld
Jag blir riktig riktigt irriterade att vårat samhälle är så JÄVLA dåligt. Vi kvinnor har ju ändå på ett sätt en underbart egenskap att få barn. Men att killar inte har en ända...
Feminism & Systerskap

Vilka är Roks tjejjourer? 

Roks tjejjourer är feministiska föreningar som arbetar för tjejer och unga kvinnors rättigheter och frigörelse och mot killar och mäns våld mot tjejer. Inom Roks finns cirka 30 tjejjourer. Roks tjejjourer lyssnar på dig utan att döma och tror på dig oavsett vad. 

Vad du än behöver prata om, finns tjejjourerna här för dig - inget är för stort och inget är för litet. 

Tjejjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka. Du hittar jourernas hemsidor och kontaktuppgifter här på Rokstjejjourer.se genom att klicka på Sök bland Roks tjejjourer.