Psykiskt våld

Psykiskt våld

Psykiskt våld kan vara kränkande ord, hot, straffande tystnad, hån eller konstant kritik och nedvärdering.

Berättelse om att hot och våld

I detta klipp kommer ni höra om en tjej som varit utsatt för hot och våld från styvpappa. 

Anonym, 21 år
''I slutet var jag till och med rädd när han tittade på mig. Än idag kan jag inte glömma den blicken som han brukade ge mig, då visste jag att jag kanske skull dö''

Psykisk misshandel

Psykisk misshandel

Psykiskt våld brukar man kalla det om en person är taskig under en längre tid. Det kan handla om att kalla dig fula ord, anklaga dig för olika saker eller utnyttja sådant som du sagt i förtroende och hota med att berätta det för andra. Att en partner eller någon annan som står en nära sätter i system att kränka, kontrollera och förödmjuka dig. I en del relationer börjar misshandeln som psykisk för att sen gå över till att också bli fysisk.

Psykisk våld  kan vara lättare att  bortförklara än exempelvis fysisk misshandel. Det är inte i sig olagligt eller straffbart att utsätta någon för psykiskt våld. Det du varit med om kan vara svårt att bearbeta efter att du blivit utsatt. Det är för att psykiskt våld kan kännas som att någon brutit ner dig och skadat din självkänsla.

Det kan vara svårt att veta vad som är psykisk misshandel. Psykisk misshandel ger inga skador på din kropp men kan skada dig på djupet. Du kan alltid kontakta oss för stöd och hjälp.

Hot

Hot

En del av psykiskt våld kan vara att någon hotar dig. Hot kan exempelvis  vara när någon säger att de ska skada dig eller döda dig. Hot kan också vara att någon säger att de ska skada din egendom eller någon du känner. Hot kan också vara när någon visar upp ett vapen för att få dig att göra saker du inte vill. Hot kan användas för att försöka påverka dig att göra något som du inte vill göra. Ett sådant hot kan vara brottsligt och kallas olaga hot.

Att bli hotad kan kännas läskigt och jobbigt. Det kan till och med vara svårt att hantera känslorna och rädslan. Det är viktigt att du vet att det aldrig är ditt fel att någon hotar dig. Det är aldrig okej att du blir hotad oavsett om det är från din pojkvän eller familj eller någon annan.

Du kan alltid polisanmäla ett hot. Du kan ringa till polisens kontaktcenter på telefon 114 14 . Du kan också polisanmäla genom att gå till närmaste polisstation. Är situationen akut ska du alltid ringa 112. Ibland anmäler man inte direkt, då är det viktigt att du dokumenterar vad som hänt. Ladda ner appen Sofie som är en app som kan hjälpa dig dokumentera det du varit utsatt för. Det kan vara svårt att polisanmäla och ibland kan det kännas bättre om man får prata med någon.

Vi finns här för dig – du är aldrig ensam!

Härskartekniker

Härskartekniker

Har du någon gång känt att du inte blir lyssnad på i klassrummet så som andra blir? Eller har det hänt att någon upprepar det du sagt, men på ett sätt som får det att låta jättedumt? Att göra så mot någon kallas för att använda sig av en härskarteknik. 

Härskartekniker kan användas för göra det svårt för tjejer att ta plats eller göra saker på sitt eget sätt. Det kan vara svårt att märka härskartekniker. Här kan du läsa mer om olika härskartekniker för att du ska få det lättare att kunna säga ifrån om du märker att någon använder en mot dig. Kom ihåg att du inte gjort något fel.

  • Osynliggörande
  • Förlöjligande
  • Underhållande av information
  • Dubbelbestraffning
  • Lägga på skuld och skam
  • Splittring
  • Objektifiering
  • Bestraffning
Angelica, 13 år
''De säger alltid äckliga och snuskiga skämt t.e.x. att de visste att jag skulle tycka det var nice om en av dom skulle komma in i mitt rum och knulla mig''

Vilka är Roks tjejjourer?

Roks tjejjourer är feministiska föreningar som arbetar för tjejer och unga kvinnors rättigheter och frigörelse och mot killar och mäns våld mot tjejer. Inom Roks finns cirka 30 tjejjourer. Roks tjejjourer lyssnar på dig utan att döma och tror på dig oavsett vad. 

Vad du än behöver prata om, finns tjejjourerna här för dig - inget är för stort och inget är för litet. 

Tjejjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka. Du hittar jourernas hemsidor och kontaktuppgifter här på Rokstjejjourer.se genom att klicka på Sök bland Roks tjejjourer.

Frågelådan - Psykiskt våld

Frågelådan innehåller frågor som du eller någon annan ställt till Rokstjejjourer.se. Du kan också läsa svaren du eller någon annan fått.
Här nedan kan du läsa de frågor som rör psykiskt våld. Vill du läsa fler frågor och svar eller kanske ställa en egen fråga? Klicka på frågelådan.
Psykisk misshandel är något jag utsätts för varje dag och jag har lärt mej att leva med det. Men jag orkar inte mer nu. Dom destruktiva tankarna blir bara fler och fler. Och det...
Psykiskt våld
Ett par killar i min skola bevakar allt jag gör och berättar till min bror/familj. Jag kan inte göra något utan att känna mig bevakad. En kille började snacka skit om mig och...
Psykiskt våld, Våld i hederns namn
Mitt boendestöd har tafsat på mig i bilen. Driver runt utanför min lägenhet, samt har erbjudit mig att följa med hem till honom.? Han säger också att han kan hjälpa mig att få...
Psykiskt våld, Sexuellt våld