kvinnor-på-en-bänk-med-ballonger.png

Värdegrund för Rokstjejjourer.se

Läs mer om vad vi står för och arbetar utifrån

Feministisk grundsyn

knytnäve-med-feministisk-symbol-på-armen.png

Feministisk grundsyn

Alla tjejjourer inom Roks är feminister och vilar på en feministisk grundsyn. För oss i tjejjoursrörelsen grundar sig allt arbete i en feministisk grundsyn, med en förståelse för samband mellan kön, maktstrukturer och våld. Vi tycker fortfarande att tjejer och kvinnor inte har samma möjlighet och rätt som pojkar och män. Fortfarande får män lägre straff i våldtäktsdomar för att kvinnan hade druckit alkohol eller hade utmanande kläder. Kvinnor och tjejer utnyttjas och utsätts för våld i prostitution av män och pojkar. Vår organisation vill därför lyfta och stärka kvinnor och tjejer och har därför en feministisk grundsyn.

Demokrati

tjejjoursträff-på-roks.png

Demokrati

Demokrati ska lysa igenom hela vår verksamhet. Det är viktigt att alla våra processer är demokratiska. I demokratiska rum behöver inte alla vara överens tvärtom är det viktigt att alla känner sig trygga att berätta sina åsikter. Det kan innebära att meningsskiljaktigheter uppkommer, men det stärker oss. Det är viktigt med ett öppet klimat i en organisation. Alla tjejer och unga kvinnor ska få plats och kunna ta del i utbyta av kunskap och erfarenhet.

Mångfald

kvinnor-i-olika-åldrar-samlas-och-pratar.png

Mångfald

För oss på Rokstjejjourer.se är det viktigt att arbeta för mångfald. Det är viktigt att tjejer och kvinnor inom tjejjoursrörelsen har olika erfarenheter, bakgrunder, intresseområden och kompetenser för att lyckas med vårt mål om att våldet ska upphöra. Det är viktigt att alla tjejer och kvinnor känner sig välkomna oavsett ålder, etnicitet, sexualitet, funktionshinder eller religion. I vårt arbete är normkritik viktigt.

Separatism och systerskap

tre-händer-slår-mot-varandra.png

Separatism och systerskap

På en tjejjour inom Roks så finns det inga män eller pojkar. Anledningen till varför vi inte har några män och pojkar i vår organisation är för att det är dem som utsätter kvinnor, tjejer och barn för våld. Vi kan då inte garantera att du inte kommer bli utsatt för män och pojkars våld när du befinner dig i våra lokaler. Men nu har vi inga män och pojkar inom våra organisation vilket innebär att vi kan lova dig att du aldrig kommer bli utsatt för mäns och pojkars våld när du söker hjälp eller stöd hos oss. Det finns inte heller någon risk att du skulle träffa en av dina förövare om du blivit utsatt.

Separatismen skapar ett systerskap i vår organisation. Systerskap innebär en samhörighet, gemenskap och ömsesidig respekt mellan tjejer och kvinnor emellan. Alla kvinnor och tjejer ska få plats och kunna vara delaktig i diskussioner eller beslut. Inom systerskapet bygger vi även vår styrka och stöttar varandra. Inom systerskapet möts tjejer och kvinnor för att värna och bekräfta varandra.

Systerskapet är makt!

Vilka är Roks tjejjourer?

Roks tjejjourer är feministiska föreningar som arbetar för tjejer och unga kvinnors rättigheter och frigörelse och mot killar och mäns våld mot tjejer. Inom Roks finns cirka 30 tjejjourer. Roks tjejjourer lyssnar på dig utan att döma och tror på dig oavsett vad. 

Vad du än behöver prata om, finns tjejjourerna här för dig - inget är för stort och inget är för litet. 

Tjejjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka. Du hittar jourernas hemsidor och kontaktuppgifter här på Rokstjejjourer.se genom att klicka på Sök bland Roks tjejjourer.

Frågelådan - Feminism & Systerskap

Frågelådan innehåller frågor som du eller någon annan ställt till Rokstjejjourer.se. Du kan också läsa svaren du eller någon annan fått.
Här nedan kan du läsa de frågor som rör feminism och systerskap. Vill du läsa fler frågor och svar eller kanske ställa en egen fråga? Klicka på frågelådan.
Jag blir riktig riktigt irriterade att vårat samhälle är så JÄVLA dåligt. Vi kvinnor har ju ändå på ett sätt en underbart egenskap att få barn. Men att killar inte har en ända...
Feminism & Systerskap
Hej!
Jag vill veta vad feminism är och vad det står för. Vad innebär det att vara feminist? Finns det regler?
Feminism & Systerskap
Hej,

Killarna i min klass kränker ofta oss tjejer, skickar bilder på rövar från modeller i vår klassgrupp, säger att vi är dryga när vi prata om orättvisor som...
Sexuellt våld, Feminism & Systerskap