Psykiskt våld

Materiellt våld

Materiellt våld är våld mot dina saker. Det kan vara om någon från din familj förstör din mobiltelefon eller andra saker som du tycker är viktiga. När någon förstör dina saker som du tycker om kan det göra dig ledsen eller rädd.

Berättelse om en kontrollerande pojkvän

I detta klipp kommer ni höra om en tjej som varit utsatt för kontroll och våld från sin pojkvän.

Anonym, 21 år
''Han hotade alltid om att förstöra mina saker, och många gånger gjorde han det. Han gjorde sönder kanske 5 telefoner för att han sa att jag bara hade telefonerna för att kunna snacka med andra killar''

Vad är materiellt våld?

Tjej-hålla-i-en-kopp.png

Vad är materiellt våld?

Materiellt våld är en annan form av våld som du kan utsättas för av din familjemedlem eller partner. Materiellt våld är ett våld som utförs mot saker. Det kan exempelvis vara att någon förstör möbler eller saker som du tycker är viktiga. När någon har sönder saker som har ett värde för dig kan du känna dig ledsen, upprörd eller rädd. Materiellt våld kan innebära att:

  • Din förälder, partner eller ditt syskon gör sönder saker som du tycker om
  • Din förälder, partner eller ditt syskon hotar att göra sönder till exempel möbler eller andra saker som betyder något för dig
  • Din förälder, partner eller ditt syskon tvingar dig att göra sönder saker som är dina

Om du utsätts för ekonomisk eller materiellt våld så är det inte ditt fel. Det kan kännas svårt att ta sig ur eller lämna en relation där någon utövar våld mot dig, men det finns stöd och hjälp att få. Du är inte ensam och det är aldrig okej att någon utövar någon form av våld på dig.

Vilka är Roks tjejjourer?

Roks tjejjourer är feministiska föreningar som arbetar för tjejer och unga kvinnors rättigheter och frigörelse och mot killar och mäns våld mot tjejer. Inom Roks finns cirka 30 tjejjourer. Roks tjejjourer lyssnar på dig utan att döma och tror på dig oavsett vad. 

Vad du än behöver prata om, finns tjejjourerna här för dig - inget är för stort och inget är för litet. 

Tjejjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka. Du hittar jourernas hemsidor och kontaktuppgifter här på Rokstjejjourer.se genom att klicka på Sök bland Roks tjejjourer.

Frågelådan - Materiellt våld

Frågelådan innehåller frågor som du eller någon annan ställt till Rokstjejjourer.se. Du kan också läsa svaren du eller någon annan fått.
Här nedan kan du läsa de frågor som rör materiellt våld. Vill du läsa fler frågor och svar eller kanske ställa en egen fråga? Klicka på frågelådan.
jag är sambo med en man som inte är far till mina två barn. vi har varit tillsammans i ca 4 år nu. vår relation började med att han var otrogen och flirtade med andra, inte en...
Fysiskt våld, Psykiskt våld, Materiellt våld