Hederns namn

Ett par killar i min skola bevakar allt jag gör och berättar till min bror/familj. Jag kan inte göra något utan att känna mig bevakad. En kille började snacka skit om mig och spred falska rykten om mig och gick sen och sa det till min bror eftersom ”heder”. Inget hände för jag sa att det inte var sant men det börjar bli jätte jobbigt och jag mår så otroligt dåligt av detta. Kan jag på något sätt säga till rektorn eller kuratorn om en person som påtrycker mig och bevakar mig för ”hederns skull” ? Detta är allvarligt och kan leda till jätte stort problem. Jag känner inte denna killen men han känner min familj osv.
Sara
Svar från jouren

Hej,

Du är modig och stark som skriver till oss<3 

Du berättar att du känner dig orolig eftersom det finns ett par killar som bevakar det du gör och någon har spridit falska rykten om dig till din bror. Du berättade för din bror att det inte var sant men du mår dåligt över detta och undrar om du kan berätta för rektorn eller kuratorn att någon bevakar dig för heder.

Det är inte okej att du ska känna dig bevakad. Du undrar om du kan prata med kuratorn om detta och det kan du absolut göra. Kuratorn finns där för att hjälpa dig, de har tystnadsplikt och du ska kunna prata med hen om precis allt. Men kom också ihåg att kuratorn har anmälningsskyldighet, det innebär att om det handlar om att ditt liv är på något sätt i fara så måste kuratorn agera snabbt för att kunna hjälpa dig.

Vi finns alltid alltid här för dig och lyssnar på dig oavsett vad du vill berätta. Du kanske behöver hjälp för att kunna bearbeta och hantera det du varit med om, hur känns det att jag säger så? Vi finns i alla fall på chatten eller telefon om du vill prata om det. Vi kan stötta och hjälpa dig så mycket som du vill.

Du skriver att detta kan leda till stora problem för dig och det kan se olika ut i olika familjer när det handlar om heder. Vill du berätta mer om vilka problem du kan få? Kontakta oss via chatten så ska vi lyssna på dig och stötta dig. Du kan hitta jourerna på Hitta lokal jour. Du har rätt att må bra.

Systerliga hälsningar,

Rokstjejjourer.se