Psykiskt våld

Fysiskt våld

Fysiskt våld är när någon skadar din kropp på något sätt. Det kan till exempel vara sparkar, slag, stryptag eller en örfil eller att någon puttar dig. Fysiskt våld kan också innebära att någon skadar dig med hjälp av vapen.

Misshandel kan också vara att lägga någons medicin där hon inte hittar den eller att klä någon som inte kan klä sig själv i för kalla kläder. Tjejer som har olika typer av funktionsnedsättningar kan vara extra utsatta i relationer där partnern misshandlar, eftersom det kan vara svårt för utomstående att upptäcka. Många tänker kanske att det måste finnas blåmärken när det handlar om misshandel, men det är fel.

Tjejer och kvinnor som utsätts för män och pojkars våld är allvarligt och är ett stort samhällsproblem. Våld kan finnas i alla åldrar, samhällsklasser, bostadsområden och yrkesgrupp.

Berättelse om att hot och våld

I detta klipp kommer ni höra om en tjej som varit utsatt för hot och våld från styvpappa. 

Anonym, 12 år
''Min låtsas pappa är snäll och bra ibland. Ibland kommer han hem med blommor till mamma och presenter till mig. Han brukar göra det efter att han slagit henne''

Vad säger lagen?

Vad säger lagen?

Misshandel är ett brott i Sverige. Det är alltså inte okej att slå eller putta någon annan. Om någon misshandlar dig kan den hamna i fängelse. Inom lagen kan en misshandel klassas som ringa, grov eller mycket grov. Det betyder att det spelar roll hur stor attacken var. Våldet kan också vara något som heter kvinnofridskränkning eller psykisk misshandel.

Det är många som inte vill eller kan anmäla när de blivit utsatta för misshandel. Den där örfilen i badrummet eller stryptaget i sängen kanske inte kändes som ett brott utan som ett bråk? Men ingen förtjänar att bli slagen eller puttad.

Det spelar ingen roll hur du betett dig, om du kände han som slog dig eller att du inte försvarade dig. Misshandel är allvarligt och en olaglig kränkning. Det kanske känns jobbigt att polisanmäla. Du kan alltid få hjälp av någon vän eller en vuxen. Du får också alltid stöd och hjälp från oss på tjejjourerna.

Har du blivit slagen av din partner? 

Har du blivit slagen av din partner? 

Du ska alltid komma ihåg att det inte är ditt fel om din partner slår dig, oavsett om du stannar i relationen eller inte. Du har rätt att bli älskad och respekterad av din partner och ingen ska behöva leva med hot och våld. Det är aldrig försent att göra slut.

Misshandeln börjar oftast inte direkt när ni blir tillsammans. Det finns oftast varningssignaler. Två varningssignaler är att förövaren är svartsjuk eller kontrollerande.

Förövaren börjar ofta med psykisk misshandel genom att försöka förändra dig och bryta ner din självkänsla.

Förövaren är kärleksfull ena sekunden och aggressiv nästa stund. Man brukar säga att förövaren växlar mellan värme och kyla för att bryta ner din självkänsla och göra dig osäker. Psykisk misshandel leder ofta till fysisk misshandel. Till sist behöver den som misshandlar bara ge dig en blick för att du ska bli räd och försöka lyda honom. Förövaren väljer ofta med flit rikta våldet mot särskilda delar av kroppen. Förövaren gör så för att blåmärken och andra skador inte syns för andra runt om kring dig.

Det kan vara så att dina vänner eller familj vill att du tar tag i situationen och lämnar honom. Det är inte lätt att lämna någon som slår. För många älskar sin partner och hoppas på att våldet ska sluta.

Kvinnojourer finns på många ställen i landet. Ofta har de boenden där du kan få stöd om du känner dig rädd. Tjejjourerna finns också för att ge dig stöd eller hjälpa till med att göra polisanmälan när det är dags.

Här finns kontaktuppgifter till kvinnojouren nära dig. 

Har du blivit misshandlad av dina föräldrar?

Har du blivit misshandlad av dina föräldrar?

Föräldrar får inte misshandla sina barn, varken psykiskt eller fysiskt. Ändå händer det. Det kan vara fula ord, knuffar, knytnävslag, sparkar eller att du aldrig får sitta med vid matbordet. Dina föräldrar kanske tvingar dina syskon att göra dig illa eller låter bli att gripa in om det händer. Om du har någon funktionsnedsättning kan misshandeln vara att låta bli att hjälpa dig med sådant som du behöver hjälp med, till exempel om du behöver hjälp att tvätta dig. Eller att håna dig för din funktionsnedsättning.

En del föräldrar tycker att slag eller andra kränkningar är ett sätt att uppfostra och att de har rätt att gör så mot sina barn. Andra vet att det är olagligt att slå sina barn, men gör det ändå om de blir arga, dricker alkohol eller tar droger. Dina föräldrar kanske får dig att känna att det är ditt fel. Men som barn har du aldrig ansvar för vad dina föräldrar gör. Dina föräldrar har inte rätt att slå dig eller kalla dig fula saker - vad du än gör. Det är ett brott mot lagen och mot dina mänskliga rättigheter.

Om du vuxit upp med en förälder som slår dig, om det hela tiden funnits olika former av våld i din familj, kan det vara svårt att tänka att det skulle kunna vara på något annat sätt. Men det kan det och det ska det. Du har rätt att få skydd och stöd. Din mamma eller pappa kan få hjälp att vara en bra förälder som inte gör dig illa.  

Du är kanske rädd att din mamma eller pappa ska hamna i fängelse om du berättar om hur de behandlar dig, eller att du kommer att få det ännu värre om du berättar. Det är inte ovanligt att barn vill skydda sina föräldrar, och älskar dem oavsett vad de gjort. En mamma eller pappa som slår eller hotar dig är trots allt en person som du känt hela livet och som säkert har många bra sidor också.

Ett första steg mot att förändra din situation kan vara att kontakta en tjejjour. Du kan vara anonym. För dem kan du berätta hur du mår och få reda på hur du ska få hjälp. Till exempel ska alla barn och unga som blir illa behandlade hemma få hjälp av socialtjänsten.

Normaliseringsprocessen

Normaliseringsprocessen

Normaliseringsprocessen är ett ord som beskriver när något dåligt blir normalt fast det kändes dåligt från början. Normaliseringsprocessen kan ske i alla dina relationer exempelvis i din relation med din pojkvän eller inom din familj. Det handlar om att någon behandlar dig dåligt och du blir van att bli behandlad dåligt. Ibland kan det kännas som att man inte förtjänar bättre. Det är viktigt att komma ihåg att du förtjänar bättre.

Forskaren Eva Lundgren har i sin forskning sett att relationer där en person slår, hotar eller förnedrar ofta börjar med att två personer som är nykära och är med varandra mycket. Man är så kär att det känns som att det inte finns något annat i världen förutom ni två. Han får dig att känna sig speciell och utvald. Din partner börjar vilja veta vad du gör och vem du är med. Kontrollen blir mer och mer omfattande och tillslut kan du känna dig instängd. Du kan då känna dig ensam och isolerad från omvärlden. Du kan känna dig värdelös och tänker att du förtjänar hot och våld. Till slut blir våldet ’’normaliserat’’.

Varför stanna i ett förhållande med någon som inte är snäll mot dig? Det är inte lätt att lämna tyvärr. Man tänker ofta att ”Han är ju snäll för det mesta”, ”han slår mig inte alltid”, ”jag har ingen annan” – det kan finnas många anledningar till att stanna i en dålig relation. Får du höra tillräckligt många gånger att du är ful, dum och inte klarar av någonting, så tror du till sist på det. Speciellt om det inte finns vänner och familj runt omkring som kan stötta och säga att det inte stämmer.

Kom ihåg att det aldrig är ditt fel och att du förtjänar bättre. Du som är utsatt behöver stöd för att bygga upp ditt självförtroende igen, och hjälp att ta dig ur relationen.

Läs mer om normaliseringsprocessen här nedan

Anonym, 21 år
''Han blev mer och mer aggressiv desto mer tiden gick. Till slut slog han och sparkade mig dagligen''

Vilka är Roks tjejjourer?

Roks tjejjourer är feministiska föreningar som arbetar för tjejer och unga kvinnors rättigheter och frigörelse och mot killar och mäns våld mot tjejer. Inom Roks finns cirka 30 tjejjourer. Roks tjejjourer lyssnar på dig utan att döma och tror på dig oavsett vad. 

Vad du än behöver prata om, finns tjejjourerna här för dig - inget är för stort och inget är för litet. 

Tjejjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka. Du hittar jourernas hemsidor och kontaktuppgifter här på Rokstjejjourer.se genom att klicka på Sök bland Roks tjejjourer.

Frågelådan - Fysiskt våld

Frågelådan innehåller frågor som du eller någon annan ställt till Rokstjejjourer.se. Du kan också läsa svaren du eller någon annan fått.
Här nedan kan du läsa de frågor som rör fysiskt våld. Vill du läsa fler frågor och svar eller kanske ställa en egen fråga? Klicka på frågelådan.
Jag är en 12-årig tjej. Det är så att det finns en kille i min klass. Vi är ganska bra vänner och sånt. Men varje dag så slår han mig på armen,hårt. Det gör ont som in i h-vete...
Fysiskt våld
hejsan, min bästa kompis har en kille som slår henne/våldtar henne/stryper henne, asså, han är helt störd. kastar in henne i möbler och allting. hon gråter varje kväll men vågar...
Fysiskt våld, Psykiskt våld, Sexuellt våld
jag är sambo med en man som inte är far till mina två barn. vi har varit tillsammans i ca 4 år nu. vår relation började med att han var otrogen och flirtade med andra, inte en...
Fysiskt våld, Psykiskt våld, Materiellt våld