Psykiskt våld

Våld i hederns namn

Granskar dina föräldrar eller syskon dina sociala medier för att ha koll på vem du pratar med och vad ni pratar om? Får du inte gå på festen med dina kompisar? Brukar de säga att du riskerar att ’’smutsa ner’’ familjens namn eller att du är ett hot mot familjens heder?
Anonym, 19 år
Jag fick inte heller klä mig hur jag ville och jag fick sluta sminka mig. Pappa sa hela tiden att vår familj kommer titta konstigt på mig om jag sminkar mig mycket.

Vad innebär våld i hederns namn?

händer-vid-gardin.png

Vad innebär våld i hederns namn?

Roks tjejjourer använder begreppet våld i hederns namn istället för hedersrelaterat våld och förtryck som många andra kallar det. Våld i heders namn visar att heder inte är en förklaring till våldet, utan en ursäkt. Våld i hederns namn kan skilja sig åt från andra typer av våld men är en del av mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn. Det är den yttersta konsekvensen av könsmaktsordningen.

Vid våld i hederns namn finns alltid flera förövare. De som utsätter dig kan vara både män och kvinnor.

Det som kännetecknar våld i hederns namn är att våldet begås av medlemmar ur ens egna släkt eller familj. Den grupp som utsätter kan vara ens närmaste familj eller flera hundra släktingar. Männen i familjen ska behålla sin heder och kvinnor och tjejer ska upprätthålla hans heder. Det innebär att när en kvinna eller tjej får dåligt rykte kan de förstöra mannens heder. Det dåliga ryktet är ofta kopplat till om kvinnan eller tjejen betet sig sexuellt. Hon tvingas ofta framstå som oskuld. Hon förväntas vara oskuld tills att hon gifter sig. Familj eller släkt kontrollerar henne för att deras rykte står på spel. I vissa fall kan även kontrollen leda till dödligt våld. Det är viktigt att du vet att det aldrig är okej att kontrollera eller utsätta någon annan för våld. Vi finns här för dig om du behöver stöd!

Kontrollen som familjen utsätter dig för kan variera. Kontrollen handlar många gånger om att din fritid begränsas. Du kanske inte får gå på festen med dina vänner eller följa med ut och klubba. Din telefon och sociala medier kontrolleras också. För dig kan det känns som att det är omöjligt att passa in i både föräldrarnas och skolans/universitetets värld.

Vissa exempel på krav:

  • Du får inte ha pojkvän eller killkompisar
  • Du måste behålla din oskuld
  • Du får inte sminka dig
  • Du får inte klä dig som du vill
  • Du kan isoleras och straffas om du bryter reglerna

Kraven kan också innebära att du måste gifta dig med någon mot din egen vilja eller riskerar att könsstympas. Läs mer om barnäktenskap och könsstympning.

Föräldrarna har krav på dig som du känner är omöjligt att uppfylla och du kanske inte vill att dina vänner ska få reda på de kraven. Det kan innebära att du ständigt lever med att inte bli ’’avslöjad’’. Avslöjad att dina föräldrar ska få reda på att du har killkompisar eller att dina kompisar får reda på att du inte får följa med och fika efter skolan eller jobbet. Kraven kan öka desto äldre du blir.

Mödomshinna och oskuldoperationer

Mödomshinna och oskuldoperationer

Våra tjejjourer får flera frågor om mödomshinnan. När tjejerna kontaktar oss framgår det att de förväntas blöda första bröllopsnatten och att de är rädda att de inte kommer göra det. Vissa tjejer pratar även om att sy ihop sig eller operera sin mödomshinna.

Det är viktigt att du vet att det inte finns någon mödomshinna. Det finns ingenting som ska gå sönder första gången du har slidsex. Ibland blöder man första gången man har sex och ibland blöder man inte. Det beror dock inte på om du har mödomshinnan kvar eller inte. Även om du vet att mödomshinnan inte finns så kanske dina föräldrar inte vet det. Det kan vara jättejobbigt. Kom ihåg att du är stark och vi finns här för dig i alla lägen.  

Det finns även privata kliniker som gör operationer, de kallas ibland för ’’oskuldsoperationer’’. Om du är orolig för om du ska blöda första gången du har sex eller inte är det viktigt att du tar hjälp.

Krav på unga kvinnor

Tjej-sitter-på-sängen.png

Krav på unga kvinnor

Kontrollen är ofta kopplad till puberteten och kan därför komma att öka desto äldre du blir. Kraven kräver att du först anpassar dig till din familj och sedan till din man och hans familj. Kraven kan innebära att du måste gifta dig med en man som din föräldrar bestämt eller att du inte får vara homosexuell. Det kan därför innebära att det kan kännas jättejobbigt om du skulle bli kär i ’’fel’’ person.

När du har gift dig kan det vara svårt att berätta för din uppväxtfamilj om din man misshandlar dig för att du vet kanske att du inte kommer få något stöd. Det kan också vara svårt för dig att skilja dig då det kanske inte är accepterat av din familj.

Du kan få hjälp

Du kan få hjälp

Det finns lagar och regler som skyddar dig från våld och kontroll. Att utsätta någon annan för våld är olagligt oavsett om det är din pappa, din bror eller en annan släkting som utsätter dig.  

Kontrollerar och begränsar din familj eller din släkt dig? Eller om du är i fara kan du kontakta socialtjänsten, polisen, sjukvården eller någon vuxen i skolan som du litar på. Du har alltid rätt till ett liv utan våld och kontroll. Du har alltid rätt att välja vem du ska vara kär i eller vilken utbildning på universitetet du ska välja. Du har alltid rätt att uttrycka din sexualitet och ingen får tvinga dig till äktenskap.

På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer hur du kan få skyddade personuppgifter. Skyddade personuppgifter kan man få om det finns risk att du utsätts för våld eller förföljelse. Att få skyddade personuppgifter kan innebära att du måste bryta kontakt med din familj och vänner. Du kan behöva flytta till en annan adress och vara försiktig med att lämna ut kontaktuppgifter. Du kan ansöka om skyddade personuppgifter på Skatteverkets hemsida. Du som är under 18 år måste det vara en vårdnadshavaren som ansöker om skyddade personuppgifter för dig. Om det är dina vårdnadshavare som du måste skyddas mot så är det Socialnämnden som gör ansökan åt dig. Du kan alltid få hjälp att kontakta Socialtjänsten med hjälp av en vuxen du litar på, kanske din lärare eller någon kollega.

Du kan alltid kontakta oss på tjejjourerna. Vi finns här för dig och stöttar dig genom hela processen.

Anonym, 19 år
''Känslan känns som en stor sten som bara ligger på mig så jag inte kan andas''

Vilka är Roks tjejjourer?

Roks tjejjourer är feministiska föreningar som arbetar för tjejer och unga kvinnors rättigheter och frigörelse och mot killar och mäns våld mot tjejer. Inom Roks finns cirka 30 tjejjourer. Roks tjejjourer lyssnar på dig utan att döma och tror på dig oavsett vad. 

Vad du än behöver prata om, finns tjejjourerna här för dig - inget är för stort och inget är för litet. 

Tjejjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka. Du hittar jourernas hemsidor och kontaktuppgifter här på Rokstjejjourer.se genom att klicka på Sök bland Roks tjejjourer.

Frågelådan - Våld i hederns namn

Frågelådan innehåller frågor som du eller någon annan ställt till Rokstjejjourer.se. Du kan också läsa svaren du eller någon annan fått.
Här nedan kan du läsa de frågor som rör våld i hederns namn. Vill du läsa fler frågor och svar eller kanske ställa en egen fråga? Klicka på frågelådan.
Hej! Jag är en tjej på 17 år. Jag har en pojkvän som är kristen och jag är muslim. Min familj är väldigt mycket för heder och så vidare. Jag får inte ha sex innan äktenskap och...
Psykiskt våld, Våld i hederns namn
Ett par killar i min skola bevakar allt jag gör och berättar till min bror/familj. Jag kan inte göra något utan att känna mig bevakad. En kille började snacka skit om mig och...
Psykiskt våld, Våld i hederns namn
Hej! Min pappa förbjuder och säger att ja inte får ha en pojkvän eller va med någon kille förens jag blir vuxen. Kan han verkligen göra så? Jag vet att mamma tycker det är fel...
Psykiskt våld, Våld i hederns namn