Tvångsäktenskap och barnäktenskap

Har dina föräldrar hotat dig om att de ska gifta bort dig? Eller så kanske dina syskon eller kusiner redan blivit bortgifta och du är rädd att du också ska bli bortgift?
Anonym, 19 år
''Det har aldrig varit såhär dåligt som det är nu. Jag är varje dag rädd att pappa ska säga att jag måste gifta mig''

Är du rädd att bli bortgift?

Tjej-tittar-ut-genom-fönstret.png

Är du rädd att bli bortgift?

Har dina föräldrar hotat dig om att de ska gifta bort dig? Eller så kanske dina syskon eller kusiner redan blivit bortgifta och du är rädd att du också ska bli bortgift?

Det är viktigt att du vet att det finns hjälp och stöd att få. Är du rädd att bli bortgift så är det viktigt att du söker stöd och hjälp. Du har rätt att bestämma själv vem eller om du ska gifta dig.

I Sverige är det olagligt att tvinga eller pressa någon till att gifta sig mot sin vilja. Det är också olagligt att förbereda eller försöka tvinga någon att gifta sig mot sin vilja. Det är också olagligt att lura någon att resa utomlands för att kunna gifta bort den personen. Det innebär att du är skyddad av svensk lagstiftning från att utsättas för bortgifte.  

Att vara gift när man är under 18 år kallas i Sverige för barnäktenskap. Barnäktenskap kan vara skadligt för tjejers liv, hälsa och utveckling. I Sverige är det inte  lagligt att gifta sig med någon innan man fyllt 18 år. Om du är under 18 år och är gift i ett annat land så godkänns inte det giftermålet i Sverige.

Är du rädd att bli bortgift? Då är det viktigt att du söker hjälp, för det finns hjälp att få. På hemsidan  DinaRättigheter.se finns en lista med bra tips som du kan använda om du tror att det finns en risk att du kommer tvingas till att gifta dig när du åker utomlands. Du kan alltid chatta med oss på Rokstjejjourer.se om du har fler frågor eller behöver stöd och hjälp.

Riskerar du att könsstympas? Läs mer här

Vilka är Roks tjejjourer? 

Roks tjejjourer är ideella och feministiska föreningar som arbetar för tjejers och unga kvinnors rätt. Inom Roks finns cirka 30 tjejjourer. Roks tjejjourer lyssnar på dig utan att döma och tror på dig oavsett vad. 

Vad du än behöver prata om, finns tjejjourerna här för dig - inget är för stort och inget är för litet. 

Tjejjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka. Du hittar jourernas hemsidor och kontaktuppgifter här på Rokstjejjourer.se genom att klicka på Sök bland Roks tjejjourer.