Psykiskt våld

Psykiskt våld

Psykiskt våld kan vara när någon kallar dig fula ord, anklagar dig för saker du inte gjort, inte pratar med dig eller försöker trycka ner dig.

Berättelse om att hot och våld

I detta klipp kommer ni höra om en tjej som varit utsatt för hot och våld från styvpappa. 

Anonym, 21 år
''I slutet var jag till och med rädd när han tittade på mig. Än idag kan jag inte glömma den blicken som han brukade ge mig, då visste jag att jag kanske skull dö''

Psykisk misshandel

Psykisk misshandel

Psykiskt våld brukar man kalla om en person är taskig under en längre tid. Det kan handla om att kalla dig fula ord, anklaga dig för olika saker eller utnyttja sådant som du sagt i förtroende och hota med att berätta det för andra. Att en partner eller någon annan som står dig nära sätter i system att kränka, kontrollera och förödmjuka dig. I en del relationer börjar misshandeln som psykisk för att sen gå över till att också bli fysisk.

Du kanske känner att du är ledsen under lång tid efter att en person utsatt dig för psykiskt våld. Det är för att det kan vara svårt att hantera. Det är viktigt att du har någon att prata med och kom ihåg att det är okej att vara ledsen. Tjejjourerna finns alltid här för dig om du vill prata.

Det kan vara svårt att veta vad som är psykisk våld. Det är svårt att veta då psykisk våld inte ger dig skador på din kropp men det kan göra dig mycket ledsen inuti. Du kan alltid kontakta oss för stöd och hjälp.

 

Hot 

Hot 

En del av psykiskt våld kan vara att någon hotar dig. Hot kan exempelvis  vara när någon säger att de ska skada dig eller döda dig. Hot kan också vara att någon säger att de ska skada ditt husdjur eller din mobiltelefon eller någon från din familj. Hot kan också vara om någon visar upp ett vapen för att få dig att göra saker du inte vill göra. Hot kan användas för att påverka dig att göra saker du inte vill göra. Det kan vara olagligt att hota någon

Att bli hotad kan kännas läskigt och jobbigt. Det är också vanligt att man blir rädd. Det är viktigt att du vet att det aldrig är ditt fel att någon hotar dig. Det är aldrig okej att du blir hotad oavsett om det är från din pojkvän eller familj eller någon annan.

Du kan alltid polisanmäla ett hot. Du kan ringa till polisens kontaktcenter på telefon 114 14 . Du kan också polisanmäla genom att gå till närmaste polisstation. Är situationen akut ska du alltid ringa 112. Ibland anmäler man inte direkt, då är det viktigt att du dokumenterar vad som hänt. Ladda ner appen Sofie som är en app som kan hjälpa dig dokumentera det du varit utsatt för. Det kan vara svårt att polisanmäla och ibland kan det kännas bättre om man får prata med någon.

Vi finns här för dig – du är aldrig ensam!

Härskartekniker

Härskartekniker

Har du någon gång känt att du inte blir lyssnad på i klassrummet så som andra blir? Eller har det hänt att någon upprepar det du sagt, men på ett sätt som får det att låta jättedumt? Att göra så mot någon kallas för att använda sig av en härskarteknik.

Härskartekniker kan användas för göra det svårt för tjejer att ta plats eller göra saker på sitt eget sätt. Det kan vara svårt att märka härskartekniker. Här kan du läsa mer om olika härskartekniker för att du ska få det lättare att kunna säga ifrån om du märker att någon använder en mot dig. Kom ihåg att du inte gjort något fel.

  • Osynliggörande
  • Förlöjligande
  • Undanhållande av information
  • Dubbelbestraffning
  • Lägga på skuld och skam
  • Splittring
  • Objektifiering
  • Bestraffning
Angelica, 13 år
''De säger alltid äckliga och snuskiga skämt t.e.x. att de visste att jag skulle tycka det var nice om en av dom skulle komma in i mitt rum och knulla mig''

Vilka är Roks tjejjourer?

Roks tjejjourer är ideella och feministiska föreningar som arbetar för tjejers och unga kvinnors rätt. Inom Roks finns cirka 30 tjejjourer. Roks tjejjourer lyssnar på dig utan att döma och tror på dig oavsett vad. 

Vad du än behöver prata om, finns tjejjourerna här för dig - inget är för stort och inget är för litet. 

Tjejjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka. Du hittar jourernas hemsidor och kontaktuppgifter här på Rokstjejjourer.se genom att klicka på Sök bland Roks tjejjourer.

Frågelådan - Psykiskt våld

Frågelådan innehåller frågor som du eller någon annan ställt till Rokstjejjourer.se. Du kan också läsa svaren du eller någon annan fått.
Här nedan kan du läsa de frågor som rör psykiskt våld. Vill du läsa fler frågor och svar eller kanske ställa en egen fråga? Klicka på frågelådan.
Psykisk misshandel är något jag utsätts för varje dag och jag har lärt mej att leva med det. Men jag orkar inte mer nu. Dom destruktiva tankarna blir bara fler och fler. Och det...
Psykiskt våld
Ett par killar i min skola bevakar allt jag gör och berättar till min bror/familj. Jag kan inte göra något utan att känna mig bevakad. En kille började snacka skit om mig och...
Psykiskt våld, Våld i hederns namn
Mitt boendestöd har tafsat på mig i bilen. Driver runt utanför min lägenhet, samt har erbjudit mig att följa med hem till honom.? Han säger också att han kan hjälpa mig att få...
Psykiskt våld, Sexuellt våld