Fysiskt våld
Våld kan finnas i alla åldrar, samhällsklasser, bostadsområden och yrkesgrupper.
Berättelse om att hot och våld
I detta klipp kommer ni höra om en tjej som varit utsatt för hot och våld från styvpappa.
Vad säger lagen?
Vad säger lagen?
Misshandel är ett brott i Sverige. Det är alltså inte okej att slå eller putta någon annan. Om någon misshandlar dig kan den hamna i fängelse. Inom lagen kan en misshandel klassas som ringa, grov eller mycket grov. Det betyder att det spelar roll hur stor attacken var. Våldet kan också vara något som heter kvinnofridskränkning eller psykisk misshandel.
Det är många som inte vill eller kan anmäla när de blivit utsatta för misshandel. Den där örfilen i badrummet eller stryptaget i sängen kanske inte kändes som ett brott utan som ett bråk? Men ingen förtjänar att bli slagen eller puttad.
Det spelar ingen roll hur du betett dig, om du kände han som slog dig eller att du inte försvarade dig. Misshandel är allvarligt och en olaglig kränkning. Det kanske känns jobbigt att polisanmäla. Du kan alltid få hjälp av någon vän eller en vuxen. Du får också alltid stöd och hjälp från oss på tjejjourerna.
Har du blivit slagen av en förälder?
Har du blivit slagen av en förälder?
Föräldrar får inte misshandla sina barn, varken psykiskt eller fysiskt. Ändå händer det. Det kan vara fula ord, knuffar, knytnävslag, sparkar eller att du aldrig får sitta med vid matbordet. Dina föräldrar kanske tvingar dina syskon att göra dig illa eller låter bli att gripa in om det händer. Om du har någon funktionsnedsättning kan misshandeln vara att låta bli att hjälpa dig med sådant som du behöver hjälp med, till exempel om du behöver hjälp att tvätta dig. Eller att håna dig för din funktionsnedsättning.
En del föräldrar tycker att slag eller andra kränkningar är ett sätt att uppfostra och att de har rätt att gör så mot sina barn. Andra vet att det är olagligt att slå sina barn, men gör det ändå om de blir arga, dricker alkohol eller tar droger. Dina föräldrar kanske får dig att känna att det är ditt fel. Men som barn har du aldrig ansvar för vad dina föräldrar gör. Dina föräldrar har inte rätt att slå dig eller kalla dig fula saker - vad du än gör. Det är ett brott mot lagen och mot dina mänskliga rättigheter.
Om du vuxit upp med en förälder som slår dig, om det hela tiden funnits olika former av våld i din familj, kan det vara svårt att tänka att det skulle kunna vara på något annat sätt. Men det kan det och det ska det. Du har rätt att få skydd och stöd. Din mamma eller pappa kan få hjälp att vara en bra förälder som inte gör dig illa.
Du är kanske rädd att din mamma eller pappa ska hamna i fängelse om du berättar om hur de behandlar dig, eller att du kommer att få det ännu värre om du berättar. Det är inte ovanligt att barn vill skydda sina föräldrar, och älskar dem oavsett vad de gjort. En mamma eller pappa som slår eller hotar dig är trots allt en person som du känt hela livet och som säkert har många bra sidor också.
Ett första steg mot att förändra din situation kan vara att kontakta en tjejjour. Du kan vara anonym. För dem kan du berätta hur du mår och få reda på hur du ska få hjälp. Till exempel ska alla barn och unga som blir illa behandlade hemma få hjälp av socialtjänsten.
Normaliseringsprocessen
Normaliseringsprocessen
Normaliseringsprocessen är ett ord som beskriver när något dåligt blir normalt fast det kändes dåligt från början. Normaliseringsprocessen kan ske i alla dina relationer exempelvis i din relation med din pojkvän eller inom din familj. Det handlar om att någon behandlar dig dåligt och du blir van att bli behandlad dåligt. Ibland kan det kännas som att man inte förtjänar bättre. Det är viktigt att komma ihåg att du förtjänar bättre.
Kom ihåg att det aldrig är ditt fel och att du förtjänar bättre. Du som är utsatt behöver stöd för att bygga upp ditt självförtroende igen, och hjälp att ta dig ur relationen.
Frågelådan - Fysiskt våld
Här nedan kan du läsa de frågor som rör fysiskt våld. Vill du läsa fler frågor och svar eller kanske ställa en egen fråga? Klicka på frågelådan.
Vilka är Roks tjejjourer?
Roks tjejjourer är ideella och feministiska föreningar som arbetar för tjejers och unga kvinnors rätt. Inom Roks finns cirka 30 tjejjourer. Roks tjejjourer lyssnar på dig utan att döma och tror på dig oavsett vad.
Vad du än behöver prata om, finns tjejjourerna här för dig - inget är för stort och inget är för litet.
Tjejjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka. Du hittar jourernas hemsidor och kontaktuppgifter här på Rokstjejjourer.se genom att klicka på Sök bland Roks tjejjourer.