Psykiskt våld

Ekonomiskt våld

Ekonomiskt våld är när någon i din närhet bestämmer över dina pengar. Ekonomiskt våld och materiellt våld kan i vissa fall likna varandra.

Berättelse om en kontrollerande pojkvän

I detta klipp kommer ni höra om en tjej som varit utsatt för kontroll och våld från sin pojkvän.

Anonym, 21 år
''Han hade också koll på mitt konto om vad jag köpte och när''

Vad är ekonomiskt våld?

Foto-av-tjej-bakifrån.png

Vad är ekonomiskt våld?

Ekonomiskt våld är en form av våld när någon i din närhet -  till exempel en förälder eller ett syskon - bestämmer över dina pengar. Den som gör så kanske gör det för att visa att han kan bestämma över dig eller för att få dig att känna att du inte klarar dig utan personen. Andra exempel på vad som kan vara ekonomiskt våld:

  • Din förälder eller syskon bestämmer vad du ska köpa och inte köpa
  • Din förälder eller syskon låter inte dig ha egna pengar
  • Din förälder eller syskon tvingar dig att låna ut pengar

Det ekonomiska och materiella våldet kan göra så att du känner att du inte klarar dig utan personen som gör såhär mot dig. Det kan därför kännas svårt att lämna eller göra slut med personen. Men du är inte ensam, det finns flera ställen där du kan få hjälp eller någon att prata med. Kom ihåg att det inte är ditt fel om det händer dig och våld är aldrig okej!

Vilka är Roks tjejjourer?

Roks tjejjourer är ideella och feministiska föreningar som arbetar för tjejers och unga kvinnors rätt. Inom Roks finns cirka 30 tjejjourer. Roks tjejjourer lyssnar på dig utan att döma och tror på dig oavsett vad. 

Vad du än behöver prata om, finns tjejjourerna här för dig - inget är för stort och inget är för litet. 

Tjejjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka. Du hittar jourernas hemsidor och kontaktuppgifter här på Rokstjejjourer.se genom att klicka på Sök bland Roks tjejjourer.

Frågelådan - Materiellt våld

Frågelådan innehåller frågor som du eller någon annan ställt till Rokstjejjourer.se. Du kan också läsa svaren du eller någon annan fått.
Här nedan kan du läsa de frågor som rör ekonomiskt våld. Vill du läsa fler frågor och svar eller kanske ställa en egen fråga? Klicka på frågelådan.
Hejsan!
Träffat en kille ett tag men det har varit mycket upp och ner. Vi hade inte setts på ett tag pga han har barn och det har kommit saker emellan men haft daglig...
Sexuellt våld