Psykiskt våld

Materiellt våld

Materiellt våld är våld mot dina saker. Det kan vara om någon från din familj förstör din mobiltelefon eller andra saker som du tycker är viktiga. När någon förstör dina saker som du tycker om kan det göra dig ledsen eller rädd.

Berättelse om en kontrollerande pojkvän

I detta klipp kommer ni höra om en tjej som varit utsatt för kontroll och våld från sin pojkvän.

Anonym, 21 år
''Han hotade alltid om att förstöra mina saker, och många gånger gjorde han det. Han gjorde sönder kanske 5 telefoner för att han sa att jag bara hade telefonerna för att kunna snacka med andra killar''

Vad är materiellt våld?

Tjej-hålla-i-en-kopp.png

Vad är materiellt våld?

Materiellt våld liknar ekonomiskt våld, men det är inte riktigt samma sak. Den här typen av våld är när någon, till exempel en förälder eller ett syskon, gör sönder dina saker för att göra dig rädd eller för att visa att hen kan bestämma över dig. Exempel på vad som kan vara materiellt våld är:

  • Din förälder eller syskon gör sönder saker som du tycker om
  • Din förälder eller syskon hotar om att göra sönder saker som betyder något för dig
  • Din förälder eller syskon tvingar dig att göra sönder saker som är dina

Det ekonomiska och materiella våldet kan göra så att du känner att du inte klarar dig utan personen som gör såhär mot dig. Det kan därför kännas svårt att lämna eller göra slut med personen. Men du är inte ensam, det finns flera ställen där du kan få hjälp eller någon att prata med. Kom ihåg att det inte är ditt fel om det händer dig och våld är aldrig okej!

Vilka är Roks tjejjourer?

Roks tjejjourer är ideella och feministiska föreningar som arbetar för tjejers och unga kvinnors rätt. Inom Roks finns cirka 30 tjejjourer. Roks tjejjourer lyssnar på dig utan att döma och tror på dig oavsett vad. 

Vad du än behöver prata om, finns tjejjourerna här för dig - inget är för stort och inget är för litet. 

Tjejjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka. Du hittar jourernas hemsidor och kontaktuppgifter här på Rokstjejjourer.se genom att klicka på Sök bland Roks tjejjourer.

Frågelådan - Materiellt våld

Frågelådan innehåller frågor som du eller någon annan ställt till Rokstjejjourer.se. Du kan också läsa svaren du eller någon annan fått.
Här nedan kan du läsa de frågor som rör materiellt våld. Vill du läsa fler frågor och svar eller kanske ställa en egen fråga? Klicka på frågelådan.
jag är sambo med en man som inte är far till mina två barn. vi har varit tillsammans i ca 4 år nu. vår relation började med att han var otrogen och flirtade med andra, inte en...
Fysiskt våld, Psykiskt våld, Materiellt våld