Tjej på sängen

Att se våld hemma

Händer det, eller har det hänt att en vuxen i ditt hem är våldsam? Kan det vara din pappa? Är det något du får se och höra hemma?Att uppleva våld hemma som barn är att utsättas för en sorts våld och du ses som ett brottsoffer enligt lag.
Så ska det inte vara, hemmet ska vara tryggt för alla och särskilt för barn. Att leva med detta kan ge känslor av rädsla, ilska, otrygghet och sorg. Ingen är ensam, ungefär ett av tio barn har någon gång varit med om vuxnas våld hemma. Det finns hjälp att få!

Har du sett eller hört våld hemma?

Har du sett eller hört våld hemma?

Våld från vuxna hemma kan exempelvis vara en förälder som är våldsam mot en annan förälder, en bonusförälder som är våldsam mot ett syskon, en fosterförälder som är våldsam mot sin sambo osv. Det handlar om vuxna människor som använder våld mot någon/ några andra inför dig som barn. Självklart är det fel att hen använder våld i alla former, men även om hen inte riktar våldet direkt mot dig så blir du också drabbad. 

Känner du igen dig?

Om du känner igen att en vuxen eller vuxna använder våld hemma så finns det stöd och hjälp att få. Du kan chatta med någon av oss på Roks tjejjourer om vad du upplever (du är alltid anonym i vår chatt). Vuxenvärlden ska skydda barn; om du vill anförtro dig till någon vuxen du litar på (exempelvis i skolan, på fritidsgården eller en kompis mamma) så kan hen se till att du och din familj kanske får aktiv hjälp genom exempelvis soc (socialtjänsten). Om någon blir dömd för våld som du har sett/ hört hemma så kan du ha rätt att få ersättning.

Vilka är Roks tjejjourer?

Roks tjejjourer är ideella och feministiska föreningar som arbetar för tjejers och unga kvinnors rätt. Inom Roks finns cirka 30 tjejjourer. Roks tjejjourer lyssnar på dig utan att döma och tror på dig oavsett vad. 

Vad du än behöver prata om, finns tjejjourerna här för dig - inget är för stort och inget är för litet. 

Tjejjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka. Du hittar jourernas hemsidor och kontaktuppgifter här på Rokstjejjourer.se genom att klicka på Sök bland Roks tjejjourer.

Frågelådan - Att se eller höra våld

Frågelådan innehåller frågor som du eller någon annan ställt till Rokstjejjourer.se. Du kan också läsa svaren du eller någon annan fått.
Vill du läsa fler frågor och svar eller kanske ställa en egen fråga? Klicka på frågelådan.
Jag blev ofredad av min bror när jag var 5 år. Nu är jag 29 och undrar om jag berättar för någon. Måste dom då berätta för polisen? Om jag berättar för typ psykolog eller...
Sexuellt våld
Hej jag är en tjej på 15 år och min bror är 18år. Ibland är min bror jätte snäll mot mig och jag känner verkligen att han gillar mig. Men för det mesta så hatar han mig, han är...
Fysiskt våld, Psykiskt våld