Att frysa fast i möte med psykolog

Hej! Jag har varit med om ett sexuellt övergrepp för 4 år sen och tog nu först beslutet att gå till psykologen då trauman börjat komma ikapp.. när jag skulle börja berätta om det jag varit med om så fryste jag bara still. Jag kunde inte säga ett till ord om de som hänt och började andas jätte snabbt. Varför? Vad kan det innebära?

Emma 20 år

Svar från jouren:

Hej!

Vad viktigt att du har tagit beslutet att prata med en psykolog för att bearbeta det sexuella övergrepp som du har utsatts för. Att bli utsatt för sexuellt våld kan ge stora konsekvenser och påverka ens mående, en vanlig konsekvens kan vara trauma.

Din beskrivning låter som att det du upplevt hos din psykolog kan vara en traumareaktion, av att berätta om det du blivit utsatt för. För vissa kan återberättandet av sexuellt våld väcka starka känslor och ibland kan det till och med kännas som att man återupplever själva övergreppet igen. När man känner sig stressad och har ångest kan ens panikkänslor ibland utvecklas till en panikattack. På umo.se förklaras några vanliga exempel på hur panikångest kan kännas:

  • Hjärtat slår hårt eller snabbt.
  • Det kan kännas svårt att andas.
  • Du får ont i magen eller mår illa.
  • Du blir torr i munnen eller tycker att det känns som att du har en klump i halsen.
  • Du svettas, får frossa eller känner dig yr.
  • Du darrar, skakar, känner dig svag eller får domningar.
  • Det känns som att du håller på att tappa kontrollen, bli galen eller dö.
  • Allt känns overkligt, som att du är i en bubbla.

Att uppleva starka ångestkänslor kan upplevas som skrämmande men behöver inte vara farligt. Att en panikattack känns så tydligt i kroppen kan bero på att din kropp reagerar på liknande sätt när du får panik, som när du är mycket stressad eller anstränger dig fysiskt. Ångest är egentligen till för att ge dig extra kraft om du behöver klara av en farlig situation. Till exempel genom att springa fort eller försvara dig. Men ibland tror hjärnan att en situation är farlig trots att den inte är det. Då får kroppen extra energi fast det inte behövs.

Har du någon till tid inbokad hos din psykolog? Till oss beskriver du väldigt väl hur du upplevde situationen hos psykologen, kan du berätta samma sak för din psykolog nästa gång ni ses? Psykologer ska ha kunskap om trauma och det finns också psykologer som är särskilt specialiserade på sexuella övergrepp och trauma. Det kan vara viktigt att få känna sig helt trygg när du besöker en psykolog. Det kan också vara så att en stödperson från tjejjouren skulle kunna trygga upp besöket.

Om du vill börja berätta om det du blivit utsatt för till någon annan än din psykolog är varmt välkommen att höra av dig till oss. Hos tjejjouren får du ta den tid du behöver, berätta så mycket du orkar och får vara anonym. Vi är bara tjejer som arbetar på tjejjourerna, vilket gör oss till en trygg plats för samtal och stöd.

Du kan ställa fler frågor här i frågelådan eller någon annan kontaktväg till oss. Vi har också en chatt öppen där du förblir helt anonym.

Vi finns här för dig, var rädd om dig!

Kram

Roks Tjejjourer

Kategorier: Kroppen, Reaktioner vid våld, Sexuellt våld