Bad-menstrosor

Hej!
Jag läste häromdagen om att finns badtrosor, som möjliggör att bada under lätt/måttlig mens.
Har ni hört om dem? Min fråga är inte om läckage utan om det kunde vara okej att bada under perioden utan att få ngn infektion, bakterier osv?

Får tampong användas när man har kopparspiral? Eller finns det risk att dra ut spiralen?
Tack för svaren !

/Z
Foldim
Svar från jouren

Hej Z!
Tack för att du vänder dig till oss med dina frågor och funderingar.

Du skriver att du har läst om badtrosor och om vi hört om dessa, vidare undrar du om det är ok att bada vid mens utan att få t ex infektioner i underlivet.
Menstrosor finns och används av många tjejer som tycker det är väldigt bra. Just menstrosor som är till för att bada med har vi inte så mycket information om just nu. Det har pratats om det och även 1177 har skrivit att det finns som ett alternativ, om de funkar eller är bra kan vi inte svara på tyvärr.

Att bada med mens är inga som helst problem, badar du i badkar hemma själv, i en sjö eller ett hav så behöver du inge mensskydd. Men badar du i t ex pool eller bubbelpool tillsammans med andra så skall en använda tampong eller en menskopp. Tänk då på att det är viktigt att byta tampong innan du hoppar i poolen och direkt efter du går upp för att sluta bada. Detta är just för att förhindra eventuella infektioner då tampongen även kan suga upp endel av badvattet. Medan menskoppen samlar in mensen i koppen och varken släpper in eller ut vätska så kan du bada tryggt utan att badvattnet skall irritera underlivet. Att bada och simma är till och med bra då aktivitet under mensen vanligtvis minskar kramper och smärta.

Du undrar om tampong får användas om en har kopparspiral insatt och om det finns någon risk att dra ut spiralen i samband med uttaget av tampongen. Har du precis satt in en spiral skall en vänta i en vecka med att använda tampong för att minska risken för infektion, då området är extra känsligt efter insättningen av spiralen. Därefter går det jättebra att använda tampong, oavsett om det är en hormon- eller kopparspiral du har. När spiralen väl sitter på plats inne i livmodern så kommer du inte kunna orsaka att den dras ut om du drar ut en tampong.

Du är välkommen att höra av dig till oss igen med frågor eller funderingar. Vi har också chatt eller mail du kan kontakta oss via, mer information om de hittar du under fliken "din lokala jour" här på hemsidan.
Ta hand om dig!

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Kroppen