Begränsad

Hej!
Jag är en tjej på 16 år. Jag bor tillsammans med min familj som består av mina föräldrar och två yngre bröder. Jag känner mig dock väldigt begränsad och vi har mycket konflikter vilket gör att ja just nu inte mår så bra att bo här hemma. Jag undrar hur jag ska göra, ja vet att man kan kontakta socialen men är rädd att de bara ska bli värre och ifall jag gör de, kommer jag kunna flytta hem när jag känner mig redo igen?
Malin
Svar från jouren

Hej,

Vad modigt och starkt av dig att skriva till oss<3

Du skriver att du bor tillsammans med din familj som består av dina föräldrar och två yngre bröder. Du skriver också att du känner dig begränsad och att ni har mycket konflikter som gör att du inte mår bra över att bo där. Du undrar vad du ska göra och att du vet att en kan kontakta socialen men att du är rädd att det ska bli värre om du gör det.  Du undrar även ifall du kontaktar socialen om du kan flytta hem igen när du känner dig redo.

Ditt hem ska egentligen vara en plats där du känner dig trygg och kan må bra. Jag upplever att du inte gör det hemma hos dig. Du förtjänar att må bra och känna dig trygg för att du är viktig<3

Det finns också regler som du kan luta dig bakom. Som barn, de som är under 18 år, har du alla rättigheter som beskrivs i Barnkonventionen. Sedan 2020 så är den även lag i Sverige. Konventionen beskriver att du har rätt att må bra och känna dig trygg i ditt egna hem. Du har även rätt till fritid såsom aktiviteter utanför skola och hem samt rätt till att ha ditt egna privatliv.

Det är inte lätt att kontakta Socialtjänsten. Det kan vara läskigt och det är bra att du har många frågor. Jag vet tyvärr inte exakt hur Socialtjänsten bedömer gällande om du kan flytta hem igen. Det beror från fall till fall och skiljer sig mycket. Du ska kunna berätta för Socialtjänsten om din oro och att du önskar göra det om det är möjligt. Om du vill kan vi finnas där för dig när du kontaktar Socialtjänsten.

Ett första steg kan vara att prata med en vuxen om det. Finns det någon vuxen du litar på och som kan stötta och hjälpa dig? En kurator eller lärare kanske? Förutom kuratorn på skolan så kan du även få hjälp via ungdomsmottagningen, där arbetar det kuratorer som kan hjälpa dig med att komma vidare. Det finns mycket hjälp att få och tänker att det kan vara skönt för dig att inte vara själv i allt detta.

Det finns mycket hjälp att få och tänker att det kan vara skönt för dig att inte vara själv i allt detta. Du kan även ringa socialen i din kommun utan att berätta vad du heter, dvs du är anonym, och ställa frågor kring vilket stöd de kan erbjuda just dig utifrån din situation. Vi på tjejjouren kan också vara där för dig om du vill kontakta Socialtjänsten. Viktigt att tänka på om du vill vara anonym är att du inte börjar samtalet med att berätta ditt namn när du ringer dit. När du väl har bestämt dig att du vill ha hjälp så kan du inte längre vara anonym. 

Som jag beskrivit tidigare så är du väldigt stark och modig som vågar prata om detta. Det är inte alltid lätt<3 Du förtjänar att må bra. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss via frågelådan, chatt eller telefon om du vill fortsätta prata om detta eller prata om något helt annat.

Systerliga hälsningar,

Rokstjejjourer.se