Behöver hjälp

Jag är 14 år och har haft samlag för 2 dagar sedan, jag vet att man inte blir byxmyndig förrän man är 15 men fyller 15 det här året så tänkte inte att det spelar så stor roll. Jag och min pojkvän använde såklart kondom men är orolig om något gått fel, tänk om den inte satt på rätt eller om den spräcktes. Borde jag köpa dagen efter piller och hur gör jag det som 14 åring?
Esme 14 år
Svar från jouren

Hej!

Vad bra att du kontaktar oss med dina funderingar! Du skriver att du haft samlag för 2 dagar sedan. Du och din pojkvän använde kondom men du är orolig om något gått fel, om den inte satt på rätt eller om den spräcktes. Du undrar nu över om du behöver köpa dagen-efter-piller och hur du i så fall gör det. 

Om du behöver köpa dagen-efter-piller, eller akut-p-piller som det också kallas, är för mig svårt att svara på. Det är ju jättebra att ni valde att använda kondom när du inte önskar bli gravid och kondom är ett säkert preventivmedel så länge den används på rätt sätt under hela samlaget. Du skriver dock att du oroar dig för om den inte satt på rätt eller spräcktes eller om något gått fel.

Eftersom du är orolig för detta tänker jag att en bra idé kan vara att kontakta en ungdomsmottagning. De kan hjälpa dig att reda ut din oro och hjälpa dig till vilken akuta metod som passar dig bäst. För det finns flera metoder för att minska risken till en graviditet, att sätta in en kopparspiral eller använda akut-p-piller. Det finns också olika sorters akut-p-piller som behöver tas olika lång tid efter samlaget för att minska risken för graviditet. På ungdomsmottagningen är akut-p-piller dessutom gratis. En ungdomsmottagning kan också ge dig hjälp och råd kring preventivmedel generellt i fall du vill ha något annat än kondom för framtiden. 

Här kan du hitta kontaktuppgifter till din närmaste ungdomsmottagning: https://www.umo.se/hitta-mottagning/ 

Du kan också köpa akut-p-piller på ett apotek, och då kan du fråga personalen vilken sort du behöver. 

Jag hoppas att du känner att du fått svar på dina funderingar. Ta hand om dig!

Varma hälsningar,

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Kroppen