Behöver jag få hjälp?

Hej! jag är 14 år gammal och mina bröst har inte kommit igång i växten än. jag är orolig för det här. Behöver jag kontakta nåt ställe för att få hjälp att komma igång i puberteten?
ostbågen
Svar från jouren

Hej!

Va bra att du har skrivit till oss om din oro och dina funderingar. Du skriver att du är 14år gammal och är orolig för att dina bröst inte har kommit igång med att växa än. Kroppen förändras genom hela livet men utvecklas som mest under puberteten som händer de flesta i åldrarna 8-13år, ibland tidigare och ibland senare. Puberteten sätts igång av hormoner som bildas i kroppen och dom påverkar kroppen på många sätt t ex sömnen, humöret och att brösten börjar växa. När brösten börjar växa så kan de kännas ömma, klia och göra ont om något stöter till brösten. Det är också vanligt att ena bröstet börjar växa före det andra och att brösten fortsätter att växa i otakt under puberteten. Oftast så känner man också små knölar bakom bröstvårtan, de är bröstkörtlarna som gör att brösten växer. Om du känner dig orolig kring din pubertet och har frågor kring det så kan du vända dig till en vuxen i din närhet t ex skolsjuksköterka, vårdcentral eller på ungdomsmottagningen. Där kan dom svara på alla dina frågor och även undersöka dig om det är aktuellt. Kom ihåg att alla kroppar är unika och utvecklas olika, vi alla är värdefulla.

Du är välkommen tillbaka till hos här på frågelådan, vi har också chatt och mail. Information om det hitta du på fliken "Hitta lokala jour" här på hemsidan.

Vi finns här för dig!

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Kroppen