graviditet

Hejj, min morsa är gravid. Den saken stör mig inte alls, jag skulle mer än gärna vara storasyster åt ett till syskon. Saken är den att hon inte har berättat om sin graviditet åt mig eller min lillasyster, inte någon annan i släkten/familjen heller.
Hon har hittat en ny pojkvän och de har varit tillsammans i ca ett år. Jag och min syster hatar honom och vi har sagt det till morsan också. De bråkar varje natt och då menar jag att de inte är nåt litet tjaffsande bara utan det pr verkligen skrikande, svärande och ibland så tar han någon sak, fast nu ett häfte, och börjar slå med det omkring sig och söndrar det. Han dricker också varje dag och slocknar redan före klockan 8 på kvällen. Sedan kan det hända att han ibland sticker och sedan kommer han tillbaka nästa dag och de beter sig som inget skulle ha hänt. Senast nästa dag händer kaoset igen.
Jag har dock vant mig vid detta redan. Jag undrar bara om varför inte min mamma har berättat för oss om att hon skall ha barn. Jag undrar om hon har berättat åt sin pojkvän eller inte vågar. Det är nämnligen så att han alltid skyller och skriker på henne och hon måste bara stå och lyssna eller så blir han ennu mer arg. Jag undrar ifall jag borde fråga henne om barnet eller vänta på att hon berättar. Det syns ju redan att hon är gravid och jag har hittat olika lappar och sånt om läkartider mm. Eller ska hon ens behålla barnet då om hon inte berättar.

Jag förstår ju att ni inte kan svara på allt detta men jag skulle iallafall behöva hjälp med att veta vad jag ska göra.
Hanna, 15
Svar från jouren

Hej,
Det låter som att du befinner dig en jobbig situation. Din mamma är gravid med sin pojkvän som du och din syster inte tycker om, som jag förstår det är detta utifrån hur han behandlar eran mamma. Det är alltid väldigt jobbigt att se någon man tycker om må dåligt och/eller bli illa behandlad och fara illa.

Jag förstår att deras bråk där hennes pojkvän skriker och svär blir jobbigt även för dig och din syster. Jag skulle rekommendera dig att prata med en utomstående vuxen hur detta blir för dig, även om du skriver att du har vant dig. Du kan exempelvis prata med en lärare, skolsköterska, kurator eller socialtjänsten i din kommun. De har möjlighet att hjälpa din mamma, som kanske behöver stöd i den situation hon befinner sig i.

Just som du skriver så kan det finnas många anledningar till att hon inte berättat om sin graviditet för dig, din syster eller eran släkt. Det är svårt för mig att gissa varför hon valt att inte berätta för dig.

Gällande huruvida du ska fråga eller inte om graviditeten så finns det inget rätt och fel, gör det som känns rätt för dig.

För kvinnor som behöver stöd i en relation så finns det bland annat kvinnofridslinjen. Din mamma kanske behöver eget stöd i form av en samtalskontakt, kanske av en kurator på vårdcentralen eller genom företagshälsovården. Både du och din mamma kan kontakta Kvinnofridslinjen för att få stöd och råd.

Lycka till <3.

Rokstjejjourer.se