Jag vill inte bli längre

Hej!
Jag är en snart 13 årig tjej som absolut inte vill bli längre. Jag är 162 cm (vilket är ganska långt) och har inte fått mens. Alla påpekar alltid hur lång jag är. Även min lillasyster som är 10 är väldigt lång, 158 cm får också sådana kommentarer.
Jag var 145 cm när jag var 10 år och vill inte att min syster ska må lika dåligt som mig över sin längd.
Jag har växt extremt mycket på två år (17 cm) och hoppas nu att jag ska sluta växa. Min mamma är 168 och pappa 181cm. Jag vill helst vara kortare än mamma. Det skulle kännas tryggt men jag vet inte vad jag ska göra! Jag mår jättedåligt eftersom att alla mina vänner är kortare!
Dessutom tycker jag att det är snyggare att vara kort. (förlåt alla långa men i gymnastik som jag går i är alla korta utom jag)
Vad ska jag göra för att må bättre?
Giraffen = 162 cm
Svar från jouren

Hej,

Vad fint att du skriver till oss! Det måste vara jobbigt att du hela tiden får kommentarer om hur lång du är. Vad tror du skulle hända om du säger till att du tycker det är jobbigt när någon påpekar hur lång du är?  

Att känna sig obekväm och ha komplex över sin kropp på olika sätt är det många som har. I och med det kan det vara lätt att bara se det man inte gillar med sig själv. Samtidigt blir det svårt att se de fina sakerna med sig själv då. Ens längd är ju något som är tyvärr inte går att ändra på. För att må bättre kan ett tips vara att försöka hitta vad du gillar med dig själv. Det kan vara svårt att hitta vad du tycker om med dig själv men det kan vara värt ett försök. Kanske gillar du dina ögon eller ditt hår?

Du skriver att alla i gymnastiken är korta förutom du och att du tycker det är finare att vara kort. Ett annat tips kan vara att försöka sluta jämföra sig med andra även om det såklart är supersvårt. 

Hoppas du mår bättre snart! Du förtjänar att må bra! Kom ihåg att alla är unika och fina på sitt sätt oavsett ens längd, även du. 

 

rokstjejjourer
Kategorier:
Kroppen, Övrigt