Mående

Mår riktigt dåligt i perioder, utan anledning. Mår bara skit! Varför och hur mår jag bättre?
Anonym 15
Svar från jouren

Hej och tack för att du vänder dig till tjejjouren! 

Det är väldigt vanligt att känna sig nere utan anledning i perioder.  Det kan vara jobbigt att vara nedstämd utan anledning, eftersom det blir svårare att veta vad en kan göra för att motverka sin nedstämdhet. Kan du känna igen dig i den känslan? När sådana tankar uppkommer är det därför viktigt att påminna sig själv om att det är vanligt att känna nedstämdhet utan anledning, och att det är en del av livet. Det behöver inte finnas någon anledning till att du mår dåligt och det är helt okej.  

Det finns vissa saker som du själv har möjlighet att påverka för att må bra när du känner dig nedstämd. Det är till exempel bra att röra på sig, ta en promenad eller någon annan form av fysisk aktivitet. Det kan också vara skönt att prata med någon om hur du mår. Ett annat tips är att försöka göra saker som "distraherar" dina negativa känslor och som får dig att tänka på någonting annat. Har du någon särskild hobby som du tycker om? Gillar du att kolla film? Lyssna på poddar? Baka? Det kan fungera att distrahera sin nedstämdhet genom att göra saker som du vanligtvis brukar må bra av.  

Om nedstämdheten pågår under en längre tid och dessa distraktioner inte hjälper kan det vara bra att söka hjälp för sina besvär. Ett bra första alternativ kan vara att vända sig till ungdomsmottagningen, en vårdcentral eller elevhälsan om du går i skolan. Då kan du boka tid med en psykolog eller läkare och få möjlighet att prata om din nedstämdhet och vad som kan orsaka den, men framförallt hur du kan tänka för att motverka nedstämdheten. 

Det är viktigt att komma ihåg att nedstämdhet är vanligt, men det är lika viktigt att komma ihåg att det finns hjälp att få. Ingen ska behöva må dåligt i långa perioder!  

Ta hand om dig!

 

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Kroppen, Övrigt