Mens

Jag använder tampong och tycker det är smidigt, men det gör JÄTTEont när jag tar ut den. Trots det så har jag den minsta storleken på tampong och har enligt mig ett ganska normalt flöde (svårt att veta för har inget att jämföra med). Jag brukar byta tampong efter ungefär 4 h. Vad beror det på, vad kan jag göra?
Anonym, 14 år
Svar från jouren

Hejsan, vad fint att du hör av dig till oss!

Vad bra att du hittat ett mensskydd som du tycker är smidigt! Jag är ingen läkare eller expert men det ska inte göra ont när du tar ut tampongen. Jag har läst lite från olika källor och har hittat lite tips och information till dig! Om tampongen har suttit inne i minst fyra timmar (som du säger att du brukar låta den sitta) och det känns obehagligt att dra ut den så kan det bero på att ditt flöde inte är tillräckligt stort för just denna tampongtyp trots att du har den minsta storleken. Det kanske finns något annat märke du kan prova? Ett annat tips jag hittade var att ta ut tampongen efter att man kissat - då slappnar man av i slidmusklerna och är alltså inte så spänd. 

Det bästa sättet att undvika obehag när du tar ut tamponger är att använda en typ med rätt uppsugningsförmåga för just ditt flöde och att endast använda tamponger när du är helt säker på att du har mens. Använd en binda tills du är helt säker på att mensen har börjat och gör det samma när flödet börjar minska i slutet av mensen. Du skulle även kunna testa att använda menskopp, den funkar oberoende av hur stort eller litet flöde man har. 

Om du fortsätter att uppleva smärta eller obehag när du drar ut tamponger, skulle jag rekommendera att du söker dig till din ungdomsmottagning så kan de hjälpa dig vidare! Fortsatt läsning om mens och vanliga frågor finns på UMO:s sidor. 

Om du vill prata mer om något är du välkommen att höra av dig till oss igen här i frågelådan eller via chatt!

Ta hand om dig!

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Kroppen