Min pappa

Hej! Min pappa förbjuder och säger att ja inte får ha en pojkvän eller va med någon kille förens jag blir vuxen. Kan han verkligen göra så? Jag vet att mamma tycker det är fel och hon ser att jag är väldigt ledsen och att jag älskar en kille men hon vågar inte säga något. Pappa säger även att jag ska få stryk eller sådana saker om jag är med en kille. Han säger att det bara stör för mina betyg och att jag måste ha A i alla prov jag gör. Jag går i 8:an och är bra i skolan ändå. Jag älskar denna kille och vi är med varann lite i smyg men kan inte stå ut med tanken av att pappa vill veta vad jag gör, vem jag är med osv. Även att jag inte kan ta hem han till mig. Jag har även blivit så himla ledsen att jag tänkt på sjävlmord. Är detta normalt? Ska det vara såhär eller borde jag prata med någon? Jag vågar inte prata med min mamma elle min kille. Hjälp
Klara
Svar från jouren

Hej!

Du är så modig och klok som kontaktar oss <3

Du skriver att du har problem med din pappa som inte låter dig träffa en kille som du älskar, han har också hotat med att slå dig om du träffar någon kille.

Jag tolkar det du skriver som att det är väldigt jobbigt för dig att du inte får träffa den här killen och att du blir hotad med att utsättas för våld. Du har också börjat få självmordstankar och det är inte ovanligt att må dåligt när man blir hotad och begränsad i sitt liv. Att bli kär och älska någon kan kännas underbart och man vill spendera så mycket tid man kan med den personen men när familjen hindrar en kan det vara väldigt svårt och jobbigt. Föräldrar vill oftast ens bästa och kan begränsa för att skydda dig men du har ju faktiskt rätt till ett privatliv och inte ens föräldrar eller någon annan får gå in och bestämma vem du blir kär i.

Att din pappa hotar med att slå dig är ett väldigt allvarligt brott. Du har rätt att leva ett tryggt liv utan att bli hotad och slagen. Ens familj och hem ska vara en trygg plats där man kan få stöd och kärlek. Och du förtjänar att känna dig trygg och må bra <3 Det är viktigt att du får prata med någon om du är rädd hemma och blir utsatt för våld och kränkningar och också att du pratar med någon om självmordtankarna. Du berättar att du inte vågar prata med din mamma eller din kille om detta, finns det någon annan du skulle kunna prata med?  Om du har syskon eller en släkting du litar på, eller kanske en lärare, kompis, sjuksköterskan eller kuratorn på skolan. Det finns hjälp att få och eftersom du blir hotad så kan du även kontakta socialtjänsten. Du har tagit ett modigt steg som skrivit till oss och du är alltid välkommen att chatta, maila eller om du vill prata. Jag hoppas att det löser sig på bästa sätt, vi finns här för dig.

Systerliga hälsningar, 

Rokstjejjourer.se